Снимка: Pixabey

Изоставени деца или деца, чиито родители не могат да се грижат за тях, живеят с месеци в педиатричните отделения на болниците в страната, разказва Нова тв. Така лекарите и персонала на болниците се превръщат в техни родители.

Само в интензивното детско отделение на Трета градска болница в София има десет деца, на различна възраст, с различни заболявания. За жалост не всички имат родители, които да полагат грижи за тях.

След раждането си в болницата в Сливен, малката Ели е транспортирана в Националната кардиологична болница, извършена й е спешна операция. Лекарите се надяват родителите й да бъдат открити, за да може да се прибере у дома.

Педиатричното отделение разполага с общо 25 легла, в него работят десетина лекари и шест сестри, в работата им помагат здравни асистенти – студенти по медицина. Някои от децата в отделението са оставени с месеци на грижите на персонала.

По думите на д-р Ася Славейкова липсва механизъм, чрез който малките пациенти да бъдат извеждани навреме от болничните заведения, родителите да бъдат обучавани как да се грижат за тях и след това да бъде извършван контрол. Вече няма и специализирани домове за тях. Сега тази задача е негласно дадена на персонала на отделението.

"Физически се справяме, но емоционално ни е много трудно. Да виждаш деца, които лежат сами в едно легло и страдат и да няма кой да ги прегърне, това е много тежко", казват лекарите.

В последните дни родителите на бебе с тежка сърдечна операция са намерени и са изявили желание да се грижат за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase