Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Изпълнихме си ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на сектора.

Премиерът изтъкна, че земеделските стопани всяка година получават 1,6 млрд. лева по директни плащания, съобщиха от правителствената пресслужба.

"За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради ковид-кризата", подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Тя добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г.

"Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30% при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури", отбеляза министърът. Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция.

Министър-председателят Борисов подчерта, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

помнещ

преди 3 години

др Боросов! Бивша комунистическа мутро! Ти който "подпонмагаше" земеделието,щото друг даваше парите,се надяваш земеделските "производители" да "гласуват" за теб? Та сега им напомняш че ЛИЧНО си ги подпомагал?-:) Смешен и нагъл си с този намек др Борисов! Земеделието ще се подпомага,независимо кой е на власт и за в бъдеще!

45

Toto

преди 3 години

И къде точно отиват тези пари, щото в Бг на пазара всички плодаве и зеленчуци са вносни, пълни с химия и ГМО. Къде е българската продукция? Давате пари на земеделците, които всъщност не работят.

44

Ddd

преди 3 години

И колко още "къщи за гости" ще се построят с тези пари?

fallback