Снимка: БГНЕС
fallback

"При тази Covid вълна е много по-голям обемът на пораженията върху белия дроб", заяви доц. Марин Пенков, началник на отделението по образна диагностика в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" – София в интервю пред БНР.

По думите му не е съвсем ясно дали причината за това е по-късното търсене на лекарска помощ от болните, или вирусът е станал по-агресивен и по-бързо слиза в белите дробове.

Той призова хората да търсят по-бързо лекарска помощ и подчерта, че всички легла в Covid отделението на лечебното заведение, включително и реанимационните, са запълнени.

"Няма здравна система в света, която да не колабира при такъв огромен приток на болни. Изпуснат е духът от бутилката и ако продължаваме с този темп на заразяване и хоспитализация, няма как да издържи", смята специалистът.

Той подчерта, че засега ваксините са единственият изход от пандемията, защото все още няма лечение на коронавирусната инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 3 години

Ела Ковиде убий ме! Мачкай колкото щеш.Само едно обаче сакам, бързо да стане.

31

икономист

преди 3 години

При ХИВ вируса са трябали 30 години, преди да се разработи ефективна лекарствена терапия. Обаче този вирус не те тръшва на леглото след 2 седмици, както ковида, а и не е въздушно-капкова инфекция...

30

икономист

преди 3 години

Лекарствата, също както и ваксините стават неефективни при често мутиращи вируси. При тежките случаи на ковид, ще се налага венозно вливане на лекарството, което може да се извърши само от подготвени специалисти. Не може сам да се лекуваш. Иначе е вярно, че всичко се прави за пари...

fallback