Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Личните лекари не получават РНК ваксини.

„Не мога да кажа защо. Трябва да се реши проблемът с логистиката - за доставянето на ваксините откъдето тръгват, до нашите практики“, заяви пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Още по темата

„В началото се обсъждаше, че вероятно при нас най-лесна за прилагане ще бъде ваксината на "АстраЗенека". После се разбра, че и РНК ваксините могат да бъдат съхранявани в обикновени хладилници след отваряне и поставени в рамките на 5-6 часа“, допълни той.

„Факт е, че 75% от колегите сме получи 10-40 дози към 12 март, а сме заявили между 50 и 200 дози. При нас има около 400 000 човека, които чакат да бъдат ваксинирани“, каза още доц. Киров и допълни, че не е вярно твърдението, че в самото начало личните не са искали да поставят РНК ваксини на пациентите си.

По думите му има значение и заплащането на личните лекари от 10 лв. на поставена ваксина.

„Аз съм човекът, който предложи тази цена, колкото и нескромно да звучи и с моите колеги я договорихме“, посочи доц. Киров.

Той призова гражданите да спазват елементарни правила като носене на маски и спазване на хигиена, вместо да се стига до затваряне и ограничения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase