fallback
 
Правителството удължи срока на мярката "60/40", подпомагаща пострадалия от пандемията бизнес, до 31 май. 
 
"60/40" няма да изтощи икономиката. Премиерът каза, че са заделили 1 млрд. лв за нея, допълнително взехме още 1 млрд. До момента не е похарчен и 1 млрд., така че средства има. В цялата криза България харчи доста пестеливо", коментира бившият социален министър Ивайло Калфин в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той цитира финансовите министри в Еврозоната, които казват, че икономическите мерки трябва да продължат, дори когато приключи медицинския проблем на пандемията - да бъдат по-пряко насочени към най-засегнатите групи и вдигането им да бъде внимателно и последователно. 
 
"Трябва да се приготвим за още дълго използване на противокризисни мерки", подчерта Калфин.
 
Относно кризата с ваксините бившият външен министър смята, че България определено е изтеглила късата клечка, след като половината поръчани ваксини са от AstraZeneca, а компанията има проблеми с доставките.
Oще по темата
 
"Сега ще се иска преразпределение от други страни, за да дойдат повече ваксини до нас. Не сме предвидили, че някой от доставчиците би могъл да има проблем. Малта има 3 пъти повече ваксини от България на човек от населението. Може би тя (AstraZeneca - бел. ред.) е най-евтина. Ако това е така, оказва се, че правителството е взело грешно решение", заяви Калфин.
 
Oт началото на лятото той е изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд.
 
"Това е най-старата агенция на Европейския съюз. Занимава се с това и да предвижда процесите в трудовата среда. Управлява се на правна основа от синдикати, работодатели и правителства - всяка държава членка има трима представители. Трябва да се създадат условия, за да няма празни полета в регулациите - да има честно съревнование", обясни Калфин.
 
По въпроса за работата от вкъщи по време на пандемията гостът коментира:
 
"Оставането вкъщи е свързано с баланса между семейния живот и работата. В законодателството ни за дистанционната работа се казва, че работодателят носи отговорност за условията на труд - на работното място в офиса и вкъщи. Животът е доста по-шарен от регулациите, не е задължително всичко да се регулира, но трябва да се защитят хората. Затова ЕС говори за правото "да се откъснеш" - да има период от денонощието, в което работодателят ти да не те търси".
 
Калфин каза още, че нашата икономика трябва да се приближи до средните европейски равнища. 
 
"Не е проблем, че сме малки, проблем е, че са ни големи разликите от европейските равнища", изтъкна той. Повишаването на доходите трябва да се прави умно, отбеляза бившият евродепутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Мамата

преди 3 години

НАПРОТИВ.БОГ НИ ПАЗИ И НЕ ДАВА ДА ВАКСИНИРАТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.СЛАВА НА БОГА.ОБИЧАЙТЕ СЕ И СИ ПОМАГАЙТЕ КАКТО БОГ НИ ОБИЧА ВСИЧКИ ХОРА ВЪВ ВСЕЛЕНАТА.БОГ Е МИЛОСТИВ И НАЙ ВЕЛИКИЯТ АБСОЛЮТ.

34

пияч на БЕЛИНА

преди 3 години

Защо имам чувството че КАЛФАТА е седнал на късата щека...?

33

Баце-Ронтфронт дрУгЕ

преди 3 години

Ще му подам аз една къса клечка на Калфата да си поиграе...

fallback