fallback
 
Изследване на неправителствената организация "Активни потребители" показа, че 14 от 17 изследвани млечни продукти съдържат сухо мляко. В нито един от установените случаи обаче това не е било отбелязано на етикетите. Знаем ли какво прясно мляко консумираме? 
 
"Това малко трудно може да се нарече изследване. Все още няма метод, с който да се докаже, че ползваме сухо мляко. Не е ясно доколко тази информация може да се приеме за истина. За целта се следват някои стъпки - проби се вземат по определени начини, да се направи анализ в акредитирана лаборатория, но без млякото да се пренася от едно място на друго. Далеч съм от мисълта обаче, че това не е така", каза за ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов. 
 
Той е на мнение, че стандартът за прясно мляко у нас, както и в чужбина, е 3% масленост.
 
"Намаляването на тази масленост до 3% се случва по няколко метода. Не мога да кажа, че методът за добавяне на сухо мляко е нов, съществува от години. Дали се прави с бито или сухо мляко - технологията е стара. Въпросът обаче е дали това, което се прави, се етикетира правилно. Дали има нарушение на разпоредбите за етикетиране", обясни Михайлов.
Oще по темата
 
По думите му по новите технологии се произвежда сухо мляко при пастьоризация около 55-60 градуса, която отделя водата.
 
"Доколкото има червена лампа - по-скоро говорим за нарушаване на етикетировката. Трябва да пише, че се съдържа и сухо мляко, а не само сурово такова. Да не се всякаква паника, а да се направи изследване по правилния метод, защото към нарушителите и ние имаме нетърпимост. Прясното мляко е храна основно за деца. Но да атакуваме продукт 100% български... Кого атакуваме - себе си?!", заяви още председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите.
 
"При нас има доста сериозен спад при продажбите. Има прираст във веригите, но той не може да компенсира другия. Миналият сезон беше доста зле. Опитваме да си запазим бизнеса. Всякакви изказвания, които могат да ни навредят, са безотговорни", подчерта събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

профи

преди 3 години

Професора ви го каза - 80%+ не ставате . Калпав народ, калпава държава.

26

да,да ама не

преди 3 години

Проблема е, че няма норма за съдържание на фуразин в млечните продукти! Фуразин се получава при термичната обработка на млякото до сухо вещество! Някои "пресни" млека са гола вода+сухо мляко! БАБХ не проверява, защото някой услужливо е пропуснал да сложи и норма за съдържание на фуразин! Картинката се допълва като добавим и палмовото масло, Е-тата!

25

Анонимен

преди 3 години

Проблема е в алчноста корупцията и безхаберието на власт имащите. Как могат да ни накарат да ходим с маски а не могат да вкарат в пътя неколцина тариката?

fallback