Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Премиерът Бойко Борисов настоя ваксините в Европейския съюз да бъдат разпределени според населението в страните.

Борисов заяви в Австрия, че никоя от компаниите-доставчици не спазва договорите, като предоставя по-малко от планираните дози, за разлика от евространите, които са коректни платци.

Oще по темата
Премиерът каза още, че както Брюксел е поискал, страните са се въздържали да водят преговори за руски и китайски препарати. Той обаче каза, че ако няма равно разпределение, може да се обърнат към трети страни за ваксини. Борисов изрази надежда, че ако има несправедливост в ЕС в разпределението, тя ще бъде поправена.

Във Виена се проведе работната среща на премиера Бойко Борисов с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия -  Андрей Пленкович.

Шестимата лидери обсъдиха позицията им за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавируса въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. Заявките, изпращани от държавите-членки следва да бъдат изпълнявани в обема на заявените количества едновременно и пропорционално на населението на страните.

Участниците в срещата подкрепят инициативата на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро.

На брифинга след срещата премиерът на България напомни още, че у нас идват избори на 4 април и разчитаме на доставките на ваксини, за да може хората да гласуват безопасно, без да се притесняват. В тази връзка той поиска допълнително договорените 10 плюс 4 млн. дози да бъдат дадени изпреварващо на страни, в които процесът се бави, както у нас.

Ние не искаме подаяния да ни се направят, защото България е инвестирала в разработването на ваксини. Откъде накъде ще имаме таблица на класиране, това е политически шамар. Инвестирали сме, платили солидарно, надявам се въпросът да се разреши утре, подчерта българският премиер на брифинга.

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че е постигнал съгласие с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет за коригиране на неравното по думите му разпределение на ваксините в рамките на Евросъюза.

"Вярвам, че в този момент е важно всички ние, заедно с Урсула Фон дер Лайен и Шарл Мишел да изработим коригиращ механизъм. Така че да не се получава, че България получава 1/3 от ваксините, които Малта получава", посочи Курц.

Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, че е доставил най-много ваксини? Не е вярно, ние сме инвестирали, платили солидарно и гласували на Съвета, посочи Борисов.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

266

Анонимен

преди 3 години

Иска му се на мутрата да целуне на Путин г...а и да му купи ваксината.Да, ама не.И за сведение- путиновата ваксина е на същия принцип като АстраЗенека. Така че, ако първата ще е забранена, трябва и втората, също.Още повече, Путин не може да извади от джоба си 10млн ваксини и да ни ги даде.Та...отново, мутрата само вдига пушилка, да му вярват заблудените.Бедните хорица от селата и паланките, при които хори последната 1 година.

265

Изтече

преди 3 години

На Боеко времето му изтече. Няма време за повече салто морталета. Сред 10 дена ще е такъв пик ,че ум ще му зайде на тоя Андрешковец.

264

PFIZER

преди 3 години

да каже защо е отказал квотата от ПФАЙЗЕРБУЦИИИИИ

fallback