fallback

 

Митове и факти - какво не знаем за Освобождението? Повече за духа на 3 март ще може да видим днес във филма на Миглена Георгиева "3 март: Хроники на свободата". 
 
3 март не е само подписването на Санстефанския мирен договор. Всички знаем историята на България, но когато стане дума за война, трябва да сме наясно, че тя се развива на територията на цялата страна. Реших моят главен герой да е Гурко, неслучайно. Помислих си, че омаловажаваме ролята на българските чети. Това каза в студиото на Bulgaria ON AIR авторът на поредицата "Историите ON AIR" Миглена Георгиева.
 
Според нея обаче опълченците не са четите и пътят им е бил много труден - януари, зимата, минавайки планината са марширували на едно място, за да не замръзнат.
 
"За една нощ са минали не повече от 800 метра заради мъглата. Има по-интересни неща от това да се помнят дати. Ако запомниш случката, ще запомниш и хората", допълни журналистът.
 
Георгиева посочи още, че в събота от 19:00 телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи и филм в "Историите ON AIR" за това какво са чувствали българите от дните на Освобождението.
 
"Разгледах 3-4 вестника, благодарение на доц. Красимира Александрова. Показаха ми ги в Народната библиотека. Любопитно е да се ровиш в стари вестници, които показват духа на хората от миналото", отбеляза тя.
 
По думите й малко след освобождението журналистите са дали идея първото, което да се направи у нас - българските пощи, за да се разпространяват съобщенията между градовете. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 години

До 22 Чел съм история и то не малко. Това с немците на границата е плитко колкото софийска локва. Включихме се във войната, защото искахме това което не ни се полага , защото искахме да се саморазправяме с целия балкански полуостров, защото заменихме турците в тормоза и издевателствата над християнските народи на Балканите. Три пъти за 30 години нападнахте съседите си. Ако за теб това е нормално и имаш оправдание за това тогава е време да разбереш защо я имаше Османската империя , заради нас.

24

До 23

преди 3 години

След като немците са на границата ти и неможеш да се биеш с тях просто ги пусни да ходят в Гърция или се предай , а не да се включиш с тях и на тяхна страна във войната . Да окупираш Гърция, Сърбия и Македония , да и Македония. Това да окупираш друга държава вече не е защото немците ти били на границата . Много елементарно оправдание. Дядо ми е бил войник в Сърбия , окупационен войник в Сърбия . Вярвай ми , по добре да не знаеш какво са правили там нашите войници . Има причина да не ни обичат.

23

До 22

преди 3 години

Ако си чел малко история,щеше да знаеш,че преди да вземем страната на Оста през II СВ 152 немски дивизии са чакали на границата какво ще решим.Как ще пазиш неутралитет тогава????!?

fallback