Снимка: Pixabay
fallback
Статистиката свързана със случаите на домашното насилие продължава да е тревожна. През последната година за домашното насилие се говореше като "епидемия в пандемията".
 
19 жени са изгубили живота си от домашно насилие през 2020 г. Имало е и случаи на пострадали деца. Това припомни пред БНР адвокат Биляна Лавчева, председател на фондация "АМЕ". През изминалата година организацията е била потърсена от над 200 жени с такъв проблем.
 
В началото на 2021 г. бяха предложени промени в Закона за защита от домашно насилие. Те са свързани със сроковете, както и с криминализирането на повечето опасни деяния. Предложено е създаването на регистри на жертви и насилници, отбеляза адвокат Лавчева. Тя изрази тревога от ръста на насилие над деца.
Oще по темата
 
"В България имаме закон срещу тези прояви, но нямаме страх от този закон", подчерта експертът. И напомни, че когато се дискутира по темата, не бива да се омаловажава психическия тормоз, който не е по-малко опасен.
 
От фондацията продължават работата по изграждане и обзавеждане на защитено жилище за жертви от насилие. Организират се и благотворителни прояви за събиране на средства за него. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 3 години

До 26 предполагам сте жена, съдейки по гнусните, манипулативни лъжи които разпространявате! Миналата година има поне 3-4 мъже убити от жени, всички след пробождания с ножове. Имаше няколко случая на по-млади жени убили по-възрастни партньори!Има и няколко случая на възрастни родители убити от жени!!! Възрастна жена убита и захвърлена в килим от дъщеря си, мъж инвалид убит от съпругата по мъчителен начин, възрастен мъж убит от дъщеря си и държан в жилището да му взима пенсията!Аман от т.пи п.тки!

27

ДДРОнег

преди 3 години

Към момичетата :Никакви документи или закони няма да Ви спасят !!!Мислете с главите, а не с оная си работа, когато си избирате мъж !!!И ако си падате по силни и властни мъже, по тиранични, май сами сте си виновни, те тия хора от закони рядко се стряскат !!!

26

Да си спомним

преди 3 години

На месец по пътищата загиват средно 42 човека, крайно време е да се забранят всякакви автомобили и дори велосипеди.

fallback