Днес ресторантите отвориха врати. Ресторантьорския бранш сериозно постада от пандемията.
 
"За нас е празник. Развълнувани сме. Надяваме се на голяма посещаемост", заяви Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че локдаунът се е отразил много тежко на сектора.
 
"Не можехме да работим спокойно - само с доставка по-домовете, което е много малък дял от нашия бизнес", добави Петров.
 
Относно оганичението за работа до 50% капацитет и до 23 ч. той коментира:
 
"Всяко нещо е много по-добро от това да не работиш. Помощите са нищо в сравнение с реалното функциониране на едно заведение. Като първа стъпка смятаме, че 23 ч. е нормален час, надяваме се да ги разхлабят поетапно мерките".
 
Петров обясни още, че ще бъде личен избор на клиентите дали ще влязат с маска или не. Служителите задължително ще носят маски. Ще има дезинфектанти на входовете и на всяка маса, на която ще могат да седнат до шестима души.
 
"Надяваме се, че не са забравили клиентите ни какво е да си на ресторант. Това ще е един процес на адаптиране. С хигиена, чистота и гостоприемство ще ги привлечем отново", каза още ресторантьорът.
 
По отношение на съкращения и напуснали служители по време на локдауна, Петров коментира, че няма как да няма желание от страна на работниците да потърсят друга алтернатива за работа.
 
"Колкото повече се връщаме към нормалността, толкова повече млади хора ще привлечем. Ще се опитаме да възстановим поне 80% от персонала", допълни ресторантьорът. 
 
Той е на мнение, че следващата стъпка би трябвало да бъде разширяване на капацитета, а за да се завърти целият туристически продукт, трябва да бъдат отворени и вечерните клубове. 
 
"Ако някой е решил отново да ни затваря, по-добре да не ни отварят повече, защото няма да има какво да се отвори", настоя Петров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase