Снимка: БГНЕС
fallback
"Зелените коридори" за ваксинация са другото име на хаоса, заяви пред bTV проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН.
 
"За пореден път се видя, че корпоративните интереси са доста по-силни от политическите. Фирмата "Х" казва, че няма да достави ваксината и толкова", заяви той. 
 
Проф. Чорбанов сподели, че не възнамерява да се ваксинира, тъй като е преболедувал вируса. 
 
"Продължавам да твърдя отговорно, че прекаралите заболяването имат изключително траен имунитет срещу вируса. Естественият имунитет е много по-силен от ваксиналния", обясни проф. Чорбанов.
 
Според него антителата не са белег за имунитет, а са фактор, че в момента протича инфекция или скоро е имало протичаща такава.
Oще по темата
 
Той обясни още, че в никакъв случай не призовава хората да не се имунизират, но смята, че хората трябва да имат информиран избор.
 
"Най-големият проблем на ваксините на този етап не са страничните реакции, а дали са ефективни и дали работят", смята проф. Чорбанов.
 
Относно българската ваксина той обясни, че са необходими средства за разширено предклинично проучване, което ще даде възможност да се направи и клинично.
 
"За другите ваксини на пазара държавите са инвестирали колосални суми във фирмите производители, които са препокрили предклиничните проучвания", уточни проф. Чорбанов.
 
Той смята, че разхлабването на меките в момента ще доведе до висок процент на заразени около изборите.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 3 години

не знам защо, но тези зелени коридори ми навяват асоциация със зеления път. Онзи път...от който няма връщане назад.

105

позор за БАН

преди 3 години

Този имитира Мангъра за да се прочуе и евентулно да забърше некой лев. Пълен измамник. Щял да прави ваксина???? Позор за БАН

104

Аз

преди 3 години

този е жалък

fallback