Снимка: БГНЕС
fallback
"В момента се намираме в разгара на трета вълна на пандемията и сега имахме така наречената промяна в режима. С данните от последните два дни имаме нов скок, който се дължи на новите мерки за разхлабване – връщането на децата в училище и отварянето на фитнесите. Трябва да има сериозен епидемиологичен анализ колко от тези нови случаи от къде идват, който да се прави от РЗИ". Това заяви в ефира на Нова ТВ математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов.
 
Той е на мнение, че тестването за COVID-19 е доста нестабилно. Броят на направените PCR тестове спада – не се тества достатъчно и не се тестват някои части на населението, свързани с училищната система, поради което се подценява сериозно бройката. 
 
"Като видите 30 или 80 деца, които са заразени в статистиката, това означава, че са карантинирани 80 класа. И тази бройка трябва да се умножи по някакво число – по 3 или по 4. Заради това подценяване в тестването се получава, че със закъснение научаваме какво се случва и епидемията се разпространява по-силно, отколкото показват данните", заяви той.
Oще по темата
 
"По моите преценки около милион и половина души би трябвало да са прекарали болестта до сега в сравнение с официалната статистика, което показва доста голяма разлика. Това не трябва да ни успокоява", категоричен е математикът.
 
Според него, ако на 1 март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи. 
 
"Всичко зависи от поведението на хората", посочи Томов и допълни: "Ако тези заведения са полупразни, това, което ще се получи е, че няма да има голям принос и те ще са на загуба. Ако са много пълни – ще има много бърза експлозия, ново евентуално затваряне и те ще са на загуба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

Анонимен

преди 3 години

Абсолютни глупости, трета вълна, пета вълна...Тези докато не избодат всеки с ла**ата на Бил Гейтс, няма да се спрат.Платени клакьори. Пък народът - овцИ, прави всичко квото му се каже.

136

не разбирам

преди 3 години

защо се тестват толкова много хора, някой задължава ли гитова тестване има смисъл само в началото да се ограничат евентуални огнищаили ако си болен и се чустваш зле да разберат горе долу какво ти етия постоянни тестове не ги разбирам честно за какво се правятпознвам един през ден два си прави тестове питам що бе ми било го страх да не се разболееаз не съм си правил нито един тест до сега

135

Анонимен

преди 3 години

Накой търси място под прожекторите. Явно математика няма друго занимание, освен да говори глупости.

fallback