Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

1950 души са получили първата доза от ваксината на "АстраЗенека" от петък следобед до неделя вечерта в "Пирогов", отчете директорът на болницата проф. Асен Балтов.

„Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината”, каза  той.

Oще по темата

Според него ефектът от „зелените коридори” за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души. 

Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим „зелените коридори” в пет ваксинационни пункта в „Пирогов”. Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати”, коментира проф. Балтов.

"Всяка нова пратка ваксини, която дойде, ще бъде пусната до всички 28 РЗИ-та. Всичко зависи от доставките", добави той.

"Има обаждания от хора, които са имали временни неразположения след ваксинацията - покачване на телесната температура. Но в рамките на 24 часа са преминали", разкри проф. Балтов.

Той припомни, че 24 часа след ваксинация не трябва да се пие повече от 50 грама алкохол. Всеки ваксиниран също трябва да продължи да носи маска.

"Може би има по-добър начин за протичане на ваксинацията, но той ще бъде след 3 март, когато ще може да се записват онлайн желаещите през системата на Информационно обслужване", уточни директорът на "Пирогов".

Според него ефектът от зелените коридори за ваксиниране е бил много голям и буквално за два дни са направени 16 000 ваксинации.

По думите му втората доза на ваксината на "АстраЗенека" трябва да се постави между 65 и 70 ден, което ще даде над 1 година имунитет на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Св.петър им

преди 3 години

Всички неразположения изчезват при мен

100

Анонимен

преди 3 години

Вече е ясно че бройките на ваксинираните ще бъде толкова "истинска" и "реална" колкото и всекидневните бройки на "заразени" и "починали от ковид" .

99

Анонимен

преди 3 години

До Чичо КоляС толкова четящи и знаещи епидемиолози в този интернет е направо чудно как този вирус циркулира вече повече от година без изгледи да изчезва скоро...

fallback