Снимка: БГНЕС

Собствениците ще могат да уведомяват КАТ да ги отпише от регистъра, когато са продали колата си. Това решиха единодушно депутатите, след като приеха и на двете четения в рамките на днешното заседание промяната в Закона за движение по пътищата, предложена от група депутати от ГЕРБ начело с Красимир Ципов.

С промяната продавачите ще могат да защитят правата си, като в регистрите на моторните превозни средства ще се отразява промяната на собствеността. Това ще се случва в срок до края на 2023 г., като продавачът на автомобила, който е прехвърлил, ще може да подаде заявление в КАТ, че вече собственикът е друг, обясни в кулоарите на парламента вносителят на законопроекта Красимир Ципов.

Това се отнася основно за сделки преди 27 декември 2017 г., когато бе въведено изискването новият собственик на автомобила да го впише в КАТ до два месеца, иначе се спира от движение. Преди тази дата такова изискване нямаше и имало редица случаи, в които кола е продадена, но собственикът не е сменен, предаде "24 часа".

С настоящата промяна се дава възможност на продавача да предостави в “Пътна полиция” копие на документа, удостоверяващ прехвърлянето на превозното средство, и така да бъде отписан като собственик, а след това регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно.

Това на практика означава, че автомобилът ще се спира от движение. На продавача ще се издава удостоверение, съдържащо информация за датата на прехвърлянето на собствеността, както и датата на служебното прекратяване на регистрацията.

Ще се вписват и данни за купувача на превозното средство, номерът и датата на документа за прехвърляне на собственост, а за да може новият собственик да управлява колата, ще трябва да я регистрира отново на свое име.

При омбудсманката Диана Ковачева са постъпили няколко десетки жалби със случаи, като срещу старите собственици е завеждано дело, защото с автомобила е извършено престъпление на територията на други държави, обясни Красимир Ципов.

"В Гърция има хора, които ги грозят 20-годишни присъди, защото с предишния им автомобил някой например е прекарвал бежанци. Това решава този законопроект заедно с огромния спектър от такива възможни казуси", каза депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase