Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кабелът, заради който след токов удар живота си загуби 16-годишен младеж, води до един от обектите в двора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той е поставен незаконно на незаконен обект.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след назначена проверка.

Още по темата
Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити, посочи тя.

От думите й стана ясно, че за нито един от преместваемите обекти около мястото на инцидента - общо пет, няма нужните документи, тоест те са незаконни.

Имаме подавано напрежение на напълно незаконен обект, заяви Фандъкова.

Кабелът е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия. Фандъкова обясни и че това е станало на база на "хвърчаща бележка" от май 2011 година, на базата на която се сключва договор за присъединяване.

Тя е подписана със запетайка от главния архитект на район "Триадица", тоест подписът не е на арх. Шишков и тепърва ще се установява на кого е.

Павилионът е продаден през 2016 г., но отново с новата фирма има сключен договор с ЧЕЗ при същите обстоятелства - без удостоверение за въвеждане в експлоатация.

На същата шахта през 2019 година са премахнати всички незаконни кабели при ремонт на светофарната уредба, стана ясно още на брифинга.

Фандъкова заяви, че отварянето на шахтите е проблем, който очаква своето решение и може да се преодолее с поставяне на датчици.

За два от обектите на тротоара район "Триадица" е провел конкурс, има сключен договор и получава наем от тях. В документите на всички са открити пропуски и нарушения. Те нямат удостоверения за въвеждане в експлоатация и са незаконни. Болницата има договор за наем с другите два обекта, които са без схеми за поставяне и без да са въведени в експлоатация. Това е установено от район "Триадица" през 2018 г. и започва процедура за премахване. В документите обаче са открити пропуски от общинската дирекция по строителен контрол и тя ги връща на района за допълване. До момента новите констативни актове не са предоставени обратно.

Твърденията на район "Триадица", че не са получили отговори от болницата и от областния управител, по мнение на експертите такъв не е бил необходим и затова изпратихме писмо за приключване на процедурата. За останалите три павилиона главният архитект издаде актове за стартиране на процедура за премахване", съобщи Фандъкова.

От септември миналата година са изпратени 6 писма на район "Триадица" за проверка за наличие на незаконни преместваеми обекти. Такова разпореждане е дадено на всички 24 района. Обратна информация не е изпратена само от два района, другият е "Панчарево".

Фандъкова напомни, че в промените в ЗУТ, на които бе наложено вето, е предвидено по-лесното премахване на подобни незаконни мобилни обекти. Текстът, който позволява това да се случи в общинската наредба, е бил отменен от ВАС.

Столичната община ще изпрати всички документи и данни от проверката на градската прокуратура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase