Източник: MEDICAL DENT

Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и човекът, който стои зад изграждането на една от най-иновативните и успешни дентални клиники в България – MEDICAL DENT. Приема за своя мисия имплантологията и ежедневно работи в посока придобиване на нови знания и внедряване на последните научни достижения в сферата. Тази философия прави MEDICAL DENT една от най-надежните клиники в България за лечение с импланти, съчетаваща безкомпромисно качество на обслужване, свръхмодерни технологии и отлично квалифициран екип.

Д-р Кирилов, от кога датира вашият опит с поставянето на импланти?

Опитът ми с лечение с дентални импланти датира от 2000 г. Аз бях един от първите дентални специалисти в България, който започна да поставя импланти и съм горд, че успях да допринеса с опита си като хирург и специалист по цялостно възстановяване за въвеждането и развитието на имплантологията в България. Тогава работих с нова за България система за импланти и започнах със своите първи 35, като помня, че от фирмата бяха впечатлени от бързия ми старт и дори ми подариха хирургичния мотор за поставянето им. Началото беше трудно, защото пациентите не познаваха новия метод и ползите от него. Тогава създадох специални брошури за това какво представляват имплантите и така започна да се създава познаваемост в тази нова за България сфера в стоматологията. Още от самото начало бях убеден в предимствата на лечението с импланти и сигурен, че за да се развие една услуга, тя трябва да се предлага.

Тогава се сблъсках и с първия сложен казус за пълно възстановяване на цялостно обеззъбяване. Това ме накара да запиша специален курс за протезиране в Полша и така през 2000 г. вече бях практикуващ специалист по протезиране на направените импланти. Помня как през 2002 г. започнах да водя курсове за поставяне на импланти и успях да обуча успешно над 350 българи и 30 чужденци, които практикуват и до днес както в България, така и по света.

Днес зад гърба си имам повече от 10 000 успешно поставени импланта, а удовлетворението от това, че съм върнал нормалния живот и самочувствие на своите пациенти е най-голямото професионално призвание, което мога да получа.

Кои импланти са най-добрите?

Най-добри импланти няма. Има системи, които са добри и такива, които не са така добри. Разликата в системите е в качеството на обработката на повърхността на импланта. Това има голямо значение за успеха на лечението и дългосрочната стабилност на постигнатия резултат.

Лично в практиката си ползвам една от най-добрите имплантни системи и не предлагам различни опции. Това дали някой имплант е добър е сложна преценка и може да се направи само от опитен имплантолог, който познава техните особености и поведението на имплантните системи през годините. Има много важни фактори за успеха на резултата. Една част от факторите са хирургичните - свързани с поставянето на импланта, а другата група фактори са свързани с възстановяването върху имплантите, тоест как ще бъде направена коронката или моста и от какъв материал. Всеки детайл е важен за постигане на оптимално добър резултат.

Надежни ли са базалните импланти?

За мен те нямат място в съвременната имплантология и са много остарял метод за лечение. Той придоби популярност в Източна Европа и България поради ценовото предимство, но последиците от тях често са много тежки за възстановяване. Многократно съм наблюдавал различни проблеми, които се появяват при поставени базални импланти като разстояние между арката на зъбите в горната част и венеца и др. Опитът ми показва, че този вид импланти нямат място в реномирана практика с високи стандарти, на които винаги съм залагал в дентална клиника MEDICAL DENT.

Какъв е процесът по поставяне на импланти и колко срещи са необходими преди да започне процеса?

Много важна част от поставянето на имплант е планирането на самото поставяне. В много добре организирана практика срещите са минимум 2. Организацията е определяща и в професионалните практики тя трябва да пести време на пациентите. Именно заради това от тази година въведохме нова премиум услуга в MEDICAL DENT за хора, които нямат време за дълго и продължително лечение, но искат да се сдобият с красива усмивка и подобрено самочувствие. Предоставяме уникалната възможност да затворим кабинет и обособим екип само за вас и вашия лечебен план и се ангажираме да работим единствено с вас в рамките на необходимия за съответния случай период, като намаляваме стандартното време за лечение в пъти чрез индивидуалната работа и силно персонализиран подход.

Колко време отнема поставянето на един имплант и какъв е възстановителният период?

Това зависи изцяло от особеностите на тъканите в зоните, в които трябва да се постави имплантът. Голямо значение има и типът венец, който е в зоната, количеството му, състоянието на костта и костен обем.

На база на тези преценки може да се планира и точният дизайн на импланта, който да се постави спрямо ситуацията, така че да се даде възможност с минимална намеса да се постигне оптимално добър резултат и да се създадат добри условия за следващото възстановяване на импланта с зъб. Крайната цел е да се получи една добра коронка, която да гарантира комфорта на пациента от една страна, естетиката на възстановяване от друга и дългосрочен успех в лечението.

Имплантологията - бъдещето на красивата усмивка за цял живот

Възможно ли е при много тънка челюст да се поставят импланти?

Всички ние сме късметлии, защото времето, в което живеем на практика дава неограничени възможности за създаване на кост, поради напредналите познания в областта. Всичко е въпрос на точно планиране на това какво трябва да бъде направено като лечебен протокол, за да се възстанови нужният обем кост в зоната, където трябва да се постави имплант. Освен това операциите по създаване на кост стават все по-минимално инвазивни, което води до все по-лесен възстановителен период за пациентите.

Преди 30 години операциите за възстановяване на костна тъкан са били много тежки като травми и последици за общото здраве. Днес разполагаме с огромен брой оперативни методики и много съвременни материали, които могат да се ползват, така че манипулацията да е минимално травматична, с бърз възстановителен период и сигурни резултати. Вече се знае съвсем точно каква трябва да е методиката, за да не бъде травмиран пациентът.

Има ли опасност за съседните зъби и запазват ли се те здрави при поставяне на имплант?

Когато сте в ръцете на добър професионалист, който разполага и с нужната техника - опасност за съседните зъби няма. Всичко е въпрос на прецизно и точно планиране. Съвременните технологии дават възможност имплантите да се поставят чрез предварително направен хирургичен водач, изготвен на база прецизно направен скенер и 3D снимка на зоната. Това позволява идеално поставяне без засягането на други зъби или анатомични зони.

Кое е най-важното качество, за да бъде един имплантолог истински добър?

Имплантологията винаги е била моята страст и призвание и вярвам, че един добър специалист трябва да бъде съвкупност от много качества - лични и професионални. Аз залагам на това непрекъснато да предизвиквам себе си, да разширявам мирогледа си, да усъвършенствам уменията си. Имплантологията изисква от зъболекаря обширни познания в различни специалности, за да може да изготви най-подходящия лечебен план. Изключително важно за всеки добър имплантолог е клиничният му опит и това дали той оперира ежедневно.

Могат ли имплантите да са решение за цял живот?

Да, имплантите са решения за цял живот, но от определящо значение е опитността на специалиста и качеството на имплантната система. В MEDICAL DENT аз гарантирам за дългосрочния и надежден резултат, който подобрява качеството, стила на живот и психологическия комфорт на всеки пациент пристъпил към тази манипулация. Съвременният поглед върху лечението е то да бъде минимално инвазивно, което в MEDICAL DENT постигаме чрез използването на най-иновативните технологии и материали.

С помощта на имплантологията можем да предпазим здравите съседни зъби от изпиляване и да предложим високо естетични и ефективни решения.

На разположение съм да отговоря на всички въпроси на хората, които проявяват интерес към лечение с импланти и ще се радвам да бъда полезен с опита и допринеса за здравето и комфорта на всеки през дните на отворените врати, които ежегодно организираме в MEDICAL DENT. Тази година те са от 22 до 28 февруари и са безплатни като е необходимо предварително да запишете час, защото интересът е голям и графиците ни се запълват много бързо.

Телефон за записване за безплатна консултация през дните на отворените врати за имплантология в Medical Dent: 02/473 87 98
https://www.medicaldent.bg/bg/blog/sedmica-na-otvorenite-vrati
https://www.medicaldent.bg/bg/team/d-r-branimir-kirilov