Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Отпада идеята в детските градини да се правят бързи антигенни тестове за коронавирус, съобщава БНР, като се позовава на информация от Министерството на образованието и науката.

Те ще се правят само на учениците от 1 до 12 клас и то при желание от тяхна страна и със съгласието на родителите им. Все още се обобщават нагласите по темата на родителите, които имаха срок до вторник на обед да попълнят, ако желаят, анкетното проучване на МОН дали са съгласни децата им да бъдат изследвани по този начин.

По данни на просветното министерство към вчерашна дата в анкетното проучване са се включили 20 на сто от родителите. Като цяло половината от тях са "за", а другата половина са "против" децата им да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове.

Идеята на тестването е да се направи "моментна снимка" на заболеваемостта в училищата, като по този начин да се гарантира безопасната среда в тях и така присъственото обучение да продължи.

От правосъдното министерство гарантират, че за резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители.

Тестването ще се прави от медицински специалисти. Повторен PCR тест след антигенния ще се назначава, само когато има медицинско предписание за това.

За момента не се предвиждат тестове за антитела сред учениците и учителите, съобщиха още от просветното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Ева

преди 3 години

Според проф. Иван Чалъков въвеждане на задължително тестване на учениците би било незаконно. Препоръката му е родителите да се обърнат към юристи за консултация. Вземането на проби от носоглътката е специфична манипулация, криеща известни рискове-напр. кръвоизлив от носа. Ако се извършва от недобре обучени специалисти, може да възникнат сериозни здравословни проблеми.

26

Анонимен

преди 3 години

И още нещо, за да могат родителите да вземат болнични за цялата карантина, това ще трябва ли да се потвърди с ПСР или не.Иначе 4 дни платен/неплатен отпуск. А ако работодателя е г* - самоотлъчка и дисциплинарно. Или да подкупват лекари за болничен за грип.Родителите ще се тестват ли безплатно като контактни лица? (за реален резултат за моментно състояние си е направо 100% задължително, за да се види детето какво е предало).

25

Анонимен

преди 3 години

до 22Хубаво де. А какво правим родителите?Детето 14 дни карантина, родителите 10-дни - щото са контактни.И от кой ден ще е разпореждането?Или и те като контактните деца, ще могат да си обикалят няколко дни, докато РЗИ съставят протоколите или се сетят да пратят СМС.Пълен фарс за отчитане на някакви статистики и усвояване на едни пари, без реална организация и анализ.

fallback