fallback

Митът, че децата са по-устойчиви на коронавируса, вече е разбит. Оказа се, че вирусът нанася сериозни поражения на детския организъм. Най-различни публикации говорят за "мултисистемен синдром", който се развива след инфектиране.

Вече всички са на детска градина или училище, а родителите спорят по въпроса дали трябва малчуганите да бъдат тествани периодично с антигенни тестове.
 
"Искам да успокоя родителите, че няма да се стигне до този синдром сред българските деца. Той не е характерен за българския етнос. Той е добре описаният синдром на Кавазаки, който е доказан в Япония. Стотина случаи са описани и в Лондон, но 70% от тях са деца от африкански и азиатски произход", каза педиатърът д-р Марио Янакиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той поясни, че това представлява инфекциозно-имунно заболяване.
 
"Не е причината само Ковид-19, за да се отключи заболяването. Трябва да имаме предразположение на организма. Българските лекари много добре го познават. Симптомите са висока температура повече от 3 дни, обрив, който не е характерен за коронавирусната инфекция. Уголемени лимфни възли, конюнктивит на очите, подпухнали ръце, пръсти и длани", допълни д-р Янакиев.
 
Той отбеляза още, че коронавирусната инфекция при неговите пациенти протича леко.
 
"При децата протича много по-леко, защото те нямат още изградени специфични рецептори. Смятам, че не трябва да се тревожим и за третата вълна, защото тя е нещо като втората вълна на грипа. Винаги сме я имали, характерното за нея е, че протича по-леко и с по-малко усложнения", подчерта педиатърът.
 
Според него проблемът идва от това, че организмите ни са изтощени.
 
"Винаги препоръчвам индивидуална профилактична програма. Личният лекар ще определи точната схема, никакво самолечение. Има нюанси при децата. Оптимист съм и смятам, че ще излезем от тази вирусна инфекция. За първи път имаме здравен министър, който знае какво прави", категоричен е д-р Марио Янакиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 3 години

До 28.Защо да не обобщава по този начин? Когато 80 процента разбират, че са болни само от честитките на тестовете, а на тях им няма нищо, точно така и се обобщава. Обобщенията са от преобладаващия брой случаи със споменаване и на изключенията, а не от драматизирането на изключенията, дори и когато тези изключения са лични трагедии.

28

Анонимен

преди 3 години

Глупости аз съм на 15 и прекарах ковид нищо ми няма

27

Анонимен

преди 3 години

Докторе, кой ти каза, че децата нямат още изградени рецептори. Децата имат точно такава плътност на съответните рецептори, както и възрастните. Хващаш първото правдоподобно хрумване, което ти е в главата, и просто го подхвърляш, за да ми се правиш на интересен. Типична лекарска манипулация.

fallback