Снимка: БГНЕС
fallback
Част от киносалоните в София се подготвят да отворят в петък, а други вече го направиха. Какви са загубите им от затварянето и защо някои от тях заплашват, че ще спрат да излъчват български филми? 
 
Точно отворили за посетители и киносалоните се сблъскват с нов проблем - поправки в закона за филмовата индустрия, които вече са минали на първо четене. Защо този закон обаме ще създаде проблеми? 
 
"Проблемите са в това, че през последните две години и половина бяха образувани работни групи, които работеха по закона. За съжаление, разпространителите и киносалоните не бяхме допускани през това изключително дълго време. В края на процеса подадохме нашето становище в рамките на общественото обсъждане, което отново не беше отразено изобщо", каза пред bTV Божидар Илиев, председател на Българската асоциация на киносалоните. 
 
"Конкретното държавно предложение е двойното увеличаване на квотата и изискването на кината да отделят 10% от прожекциите си за показ на български заглавия", допълни той. 
 
"Същевременно съществени суми и финансиране се отпускат на филми, които имат изключително слаб интерес от страна на зрителите. Вследствие на което кината са задължени да показват филми, които не могат да обезпечат финансово разходите им, а в същото време не могат да получат и държавно финансиране заради промяна в тази формула", каза още Илиев. 
 
"Основният проблем ще бъде за малките киносалони извън София. Арткината в София и в момента се справят - и с процента, и със зрителите. Но за малките киносалони това двойно увеличение може да бъде гибелно", каза доц. Александър Донев, експерт "Разпространение и кинопоказ".
 
"Още повече, имайки предвид големите глоби - максималният размер е 14 хил. лева за неизпълнение на тази квота, а при повторно нарушение - увеличението е двойно", допълни той. 
 
"Тази ситуация ще продължи, оборотите няма да се вдигнат. Това означава катастрофа, фалит и ликвидиране на местата, където ще могат да се показват филми. Това не е дейност, като отваряне на сергия на пазара - тук работят висококвалифицирани хора, оборудването на едно кино е скъпо", каза още Донев. 
 
"Надяваме се да се получи някакъв диалог. Имахме среща с комисия на култура в Народното събрание. Надявам се да забележим някаква чуваемост поне в края на този етап", допълни Божидар Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Авокадо

преди 3 години

Да заплащват.Дреме ми.Друго не могат да правят освен да плашат.Кои - гаргите.Ха ,ха,ха.

29

Анонимен

преди 3 години

От 10 г 10 актьори играят по сериали и филми. Писнали са ми . В един сериал брат и сестра, в следващия двойка. Излъжеш се на театър да идеш, пак същите бездарници. Единственият филм, който по-става, според мен е LOVE.NET.

28

Анонимен

преди 3 години

Що за комунизъм и тоталитаризъм е да има квота за български филми?Тоест да има прожекции пред празни салони защото някои хора се мислят за велики автори. Да си пускат филмите в интернет и да си търсят там зрители. Защо да задължават частни кино салони да ги прожектират.

fallback