Снимка: Bulgaria ON AIR

Навлизането на новите варианти може да доведе до по-сериозно разпространение на заразата и преболедувалите ще бъдат силно възприемчиви. Има известен процент население, което е преболедувало основния вариант, но шансът да мутира вирусът е голям, затова се прави това секвениране. Дори с антитела и клетъчен имунитет преболедувалите са изключително уязвими за новите щамове". Това заяви специалистът по клинична имунология в УБ "Лозенец" и асистент към Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Цветелина Великова в ефира на "България сутрин".

"Южноафриканският вариант може да зарази до 90% от вече преболедувалите", подчерта Великова.

По думите ѝ ваксините все още показват предпазване срещу новите щамове - "дори и да са с намалено действие, те все пак действат".

Още по темата
"В момента компаниите правят 2 неща - тестват серуми на пациенти с новите щамове и другото е леко да модифицират ваксината, за да може новите варианти да бъдат по-рано достъпни", обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според Цветелина Великова в последните дни хората са получили разнородна информация, която ги обърква, затова и въпросите им са съвсем резонни.

"Всички ваксини са подходящи за определена възраст, те са тествани на големи групи лица - включително над 55 и над 65, няма значение дали са РНК ваксини или с вирусен вектор. Официално казват, че нямат противопоказания, а хроничноболните са основен таргет на ваксинация. Ефективността може да бъде различна, но няма противопоказания. Препаратите могат да бъдат прилагани на лица над 18 и над 65 безопасно. Ваксината, базирана на вирусен вектор, има нужда от по-дълъг период, за да се постави втората доза, но това не означава, че е по-малко ефективна", обясни тя.

И заяви, че шансът за колективен имунитет е чрез ваксинация, а не чрез естествено преболедуване, защото то води до усложнения и нови мутации. "Вирусът изключително много потиска имунната система. Може би вече е в страната южноафриканският вариант, може би не, но мерките ще бъдат взети спрямо разпространението на новите варианти", каза специалистът по клинична имунология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase