Снимка: БГНЕС

От една година сме в състояние на болест заради изгубения комфорт в живота ни. Нека не забравяме, че има няколко компонента на здравето – умствено, физическо, духовно, психическо, но и социално! В този смисъл освобождаването на мерките е добра стъпка, заяви в интервю пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

"Но като лекар мисля, че моментът за либерализиране на мерките не е най-удачният. След тази частична либерализация, която ще направим, моите страхове са, че след около три-четири седмици ще имаме повдигане на заболеваемостта, ще се качат случаите на новоинфектирани", категоричен бе той.

Още по темата
Според него "навлизането на различния щам, който е по-заразен, а и вероятно по-патогенен и това ще усложни допълнително ситуацията".

Според специалиста като общество "трябва да се удържи и месец февруари, за да излезем на зелено".

"Българинът има екстазен характер, ние сме с южна кръв, малко свобода води до голям екстаз. Онова, което провиждаме за заведенията, е идилично, утопично. На мен също ми липсва посещението на любимите ми места, но като лекар се страхувам, че либерализирането на ресторантите ще доведе до много по-тежка либерализация на поведението. А това е опасно", заяви още проф. Костов.

По думите му малко вероятно е досегашните мерки срещу оригиналния щам на вируса да доведат до същия ефект и при новия щам.

Пулмологът е категоричен, че все още сме далече от колективния имунитет.

"Препоръчвам преорганизация на фазата на ваксинацията. Възрастните с придружаващи болести трябва да бъдат придвижени напред. Не можем така мазохистично да приемаме всичко. Ние се държим като мазохисти, не разбираме, че вървим към лошо, ако не пренаредим ваксинационната програма", посочи специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase