Снимка: Facebook
fallback

Българският лекарски съюз реагира остро на думите на Ицо Хазарта, който сравни изказване на здравния министър проф. Костадин Ангелов с "европейски политик, за когото евреите не са били приоритет".

Преди дни певецът публикува пост във Facebook, в който се възмути, че едни бизнеси са отворени, а други понасят много щети от кризата. След това пред bTV той обясни: "Моят статус не бе "Отваряйте кръчмите и дискотеките", не съм душевноболен и ми е ясно, че през януари 2021 г. в Европа няма отворени дискотеки. Но не мога да приема човек на такова високо ниво (визира здравния министър) да каже на някой българин, че той не е приоритет. Всеки българин е приоритет, ние сме една шепа хора и всички ние сме зависими един от друг, колкото и някой да не вярва в това. Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет и макар методите да са се променили доста от тогава, крайният резултат се очертава да е един и същ".

Именно заради сравнението с "един европейски политик, преценил, че евреите не са му приоритет", БЛС излезе с позиция:

Българският лекарски съюз /БЛС/ категорично подкрепя действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог. Това се посочва в позиция на съсловната организация, в която се изразява тревога от нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки и тяхното прилагане.

В сравнение с останалите държави в Европа мерките в България са сред най-либералните. В позицията се допълва още, че от БЛС "са наясно, че зад всеки затворен бизнес и зад всяко закрито работно място стоят човешки съдби и всеки български гражданин трябва да бъде убеден, че мерките, които се взимат, целят единствено и само опазването на живота и здравето на хората".

Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на милиони хора с днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване, добавят още от БЛС.

Балансираното, рационално и гъвкаво управление на мерките, заедно с осъзнаването на необходимостта от тяхното стриктно спазване, са определящи за това как ще продължим да функционираме като общество, се казва още в позицията на лекарския съюз.

В позицията на Българския зъболекарски съюз се казва "Гостът си позволи да направи сравнения, които са в разрез не само с доброто възпитание, но и в крещящо противоречие с условията, в които живеем всички последната година. Абсолютно неразбираемо е да се подхожда с пренебрежение и обиди към хората, които са поели ангажимента да бъдат начело в битката, безпрецедентна по своя характер, с този коварен вирус. Недопустимо е да се олицетворява личност в лицето на министъра на здравеопазването с друга историческа личност, живяла в друго историческо време".

Позицията на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е най-силно критичната:

Уважаеми г-н Петров, да говорите от висока обществена трибуна абсурдни неща е опасно за обществото. Паралелът, който направихте, е неверен и абсолютно недопустим и то в навечерието на Международния ден на Холокоста!

Днес, когато целият свят е изправен срещу COVID-19 и търси с общи усилия пътища на спасение, за да се съхранят възможно най-много човешки животи, Вие г-н Петров си позволихте да обиждате на висок глас един лекар в лицето на министър Костадин Ангелов, който, заедно с експертите от Националния оперативен щаб, търси най-верните решения с първи приоритет – запазване здравето на нацията. Хвърляйки тази недопустима обида, Вие поругавате всички усилия направени от медицинските специалисти у нас за лечението и спасяването на пациенти с коронавирусна инфекция. Поругавате медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг.

Бихме искали да припомним, че когато бяха въведени по-строгите противоепидемични мерки на 27 ноември 2020 г. заболеваемостта от COVID-19 в България беше 2,5 пъти по-висока на 100 000 население в сравнение със средната 14-дневна заболеваемост в ЕС. След въвеждането на мерките броят на заболелите от коронавируса спадаше с бавни темпове, което наложи удължаване на мерките до края на януари 2021 г. В момента заболеваемостта, хоспитализациите и смъртните случаи са значително намалели, но в никакъв случай не бива да се прибързва. Нека не пропиляваме с лека ръка постигнатото с толкова много усилия!

За целта е нужно да се вслушваме в думите на експертите. Смятаме, че е нужно да се обсъди поетапно и приоритетно стартиране на дейностите в различните области на социалния и икономическия живот при непрекъснат анализ на данните за заболеваемостта. По този начин няма да се компрометират постигнатата ниска заболеваемост и започналия процес по ваксиниране на приоритетните групи. Още повече, че предстои стартирането и на масовата ваксинация срещу коронавируса.

Необходимо е да се вземе под внимание и факта, че у нас вече има регистрирани заболели от английския вариант на COVID-19, който според експертите е значително по-заразен.

Това крие опасност от драстично увеличаване на броя на заболелите и на хората с тежко протичане на болестта, които ще имат нужда от болнично лечение. Ситуацията в Европа е изключително напрегната - Норвегия, Испания, Германия, Франция и други европейски страни продължават да затягат мерките с нови ограничения, включително и за бизнеса.

Уважаеми сънародници, нека се обединим, за да преминем заедно по възможно най-добрия начин през трудните изпитания на днешния ден! Призоваваме ситуацията да не се политизира! Нека се доверим на експертите – на хората, за които всеки човешки живот е ценен независимо от пола, расата, религията и политическите пристрастия, пишат от БАПЗГ.

Ицо Хазарта също отново коментира ситуацията във Facebook:

Радвам се, че получавам толкова много подкрепа. Благодарен съм на хората, които разбират, че с думите си не апелирам към отваряне на заведенията, нито искам да обидя някого. Вярвам и се надявам, че никой управляващ в близко бъдеще не би си позволил израз като „не сте ни приоритет“ към която и да е част от нашия народ.

Изказвам благодарност и на личности като Илиана Раева – макар в случая да има различно от моето мнение, тя защити своята теза аргументирано и нито веднъж не си позволи да ме нападне или обиди.

Има моменти, в които изпитвам нужда да споделя позицията си. Извинявам се на хората, на които съм досадил с публичното си присъствие през последните дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

248

Доктора

преди 3 години

Съсловните организации на лекари, зъболекари, медицински сестри и специалисти по здравни грижи излязоха с остри позиции срещу изказвания на Ицо Хазарта и в защита на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.От това следва извода: Съсловните организации признават, че Ицо Хазарта е сила срещу, която министъра на здравеопазването има нужда от защита.

247

.

преди 3 години

Лекарите в България копаят дъното.Подлизуркото-министър няма да го коментирам даже.Ицо Хазарта е ингелигентен човек и си е формулирал мислите чудесно, но като го четат чукчи, така става.

246

Анонимен

преди 3 години

блс да прави като вятъра

fallback