Снимка: Фондация "Сингъл степ"
fallback

Детска книжка, в която е включена история за еднополови двойки, разбуни духовете в социалните мрежи. В "Мравин и планетата гора" авторката с псевдоним Великан Василева разказва за мравка, която търси своя нов дом, а по пътя му памагат две крилати дами, които живеят заедно.

Героят среща и два мъжки лебеда, които са "заедно", защото се обичат. Книжката доведе до полюсни реакции и коментари сред родителите. Появиха се и коментари като "пазете децата", отправени от депутата Ангел Джамбазки.

Според някои родители историята е съвсем нормална и показва реалността. Те са на мнение, че така или иначе децата ще срещнат в някакъв момент от живота си еднополови двойки, а те като родители нямат притеснения да им обяснят житейската ситуация с книжка. "От както свят светува има еднополови двойки. Те са като всички останали", пише майка в мрежата.

Други обаче считат, че никога не биха купили подобна история на децата си и тя би могла да обърка нормалните им представи за семейството. "Мисля, че няма полза от такава книжка. Нито е поучителна, нито полезна за децата", пише друг родител.

"Идеята тръгна от необходимостта децата на еднополови семейства да могат да се припознаят с приказните герои от книжките. Те обичайно са първото нещо, с което децата растат. Те не намираха свой герой и това е причината такъв да бъде създаден. Това обаче е книжка за всички, не само за децата на еднополови семейства", разказва пред Нова тв Елена Генова.

"Функцията на приказките е да изследваме света. Има най-различни приказки и в тази възраст със сигурност не се влиза в много детайли. Децата сигурно няма и да обърнат много внимание на конкретната идея в приказката", казва и психологът Анна Жукивская, психолог от фондация "Сингъл степ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

387

херо

преди 3 години

дали децата от еднополови семейства са искали такова семейство абсолютно насилие над безащитни деца и кои са тези фондации кой дава парите , тогава ще се разбере

386

Анонимен

преди 3 години

българият георги парцалев макар и хомо не го натрапвал на децата или от екрана гей 433 съвсем безсрамни станахте , сексуални извратеняци , осъзнайте сексуалните си и психически проблеми първо после издавайте книжки , да възпитаваш нормално дете в хомосексуална среда е висша проява на егоизъм , заради този собствен егоизъм осъкатявате деца

385

херо

преди 3 години

значи приказките създават стереотип , и това е много подмолно , едно дете ако от малко приеме че кумчо вълчо е педофил и води червената шапчица в къщи какво става , кой дава праи на тези извратеняци за такива подмени

fallback