fallback
 
Снимки показват, че миналото поразително много прилича на настоящето. То не просто навява размисли за цикличността на събитията, но и връща надеждата, че трудните моменти също са преходни и отминават.
 
Част от следите, които ни учат, са съхранени. На огледалните образи и събития, случили се преди 100 и повече години обръщат внимание и създателите на Facebook групата "Ретро карантина". 
 
"Ние смятахме, че през 2020 година ни се случва нещо изключително и ново, а се оказва, че само преди 100 години е било горе-долу същото. Ако погледнем снимките, които сме намерили от 1918 г., виждаме, че мерките тогава са били същите - дистанция, карантина и ползване на маски", каза един от създателите на проекта "Ретро карантина" Благовест Кирилов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че тогава също е имало протести против ползването на маските и ограничаването на правата на хората.
 
"Ограничения е имало и в градския транспорт - който няма маска, не може да се качи. Има и ограничения за броя на пътници. Хората понякога са реагирали и "за" мерките, като са смятали, че това е единственият начин да се опазят. Има снимки на пълни зали с легла, доста паралели можем да направим", коментира Кирилов.
 
Кирилов отбеляза, че снимките се търсят из архивите на доста от печатните издания по това време, особено в американските.
 
"Има доста интересни статии, има и такива, които казват чисто рекламно как са се продавали доста неща при карантината - например обувки против инфлуенцата. Модата се е приспособила към инфлуенцата. Основната информация тогава са я получавали от вестниците, имало е по-строг контрол. Aко снимките бяха цветни, много хора биха се зачудили дали това не е снимано днес", отбеляза създателят на Facebook групата "Ретро карантина".
 
От българските извори също има доста интересни находки. Мерките, които са били прилагани към болните, са почти същите като тези днес - поставяне под карантина, да носят маски, да се спазва дистанция.
 
Кирилов загатна, че планират доста нови и интересни неща в страницата "Ретро карантина". Обмислят и да правят все повече паралели какво може да се случва в условия на карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Спас

преди 3 години

До Костадин ЧувалаМале, мале, пази от "умни" като теб.А и СПИН е синдром на придобита имунна недостатъчност, дълщаш се на вируса на хив. Вземи малко се ограмоти преди да се правиш на умен, че друго освен насмешка не предизвикваш ;)

31

какво се чудим

преди 3 години

новите заболели са като дърва пламващи от пожар .начин да се спре пожара е да се изолира рящи от от горящи .Това е карантината и маските. никой не протестира против ограничаването на пожара само о глупакът като не разибра опротестира против карантината мислейки че така простащината му не личи.

30

Анонимен

преди 3 години

Статията е глупост на търкалета.

fallback