Снимка: БГНЕС
fallback
Коронавирусът може да предизвика възпаление на сърцето при деца. За тежкия мултисистемен възпалителен синдром (MIS – C) при малчуганите беше съобщено още миналата година, пише в."Телеграф".
 
При повечето, които са се заразили с COVID-19, имат само леки симптоми. А децата, които развиват MIS-C състояние, са имали тежко възпаление в различни органи на тялото, включително сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, бъбреците, храносмилателната система, мозък, кожа или очи.
 
В България са диагностицирани само около 20 такива случая при деца. "Само за последните два месеца сме приели пет деца с постковиден миокардит - възпаление на миокарда - а толкова приемаме за две години", обясни д-р Любомир Димитров, началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница.
 
"Коронавирусът предизвиква постковиден миокардит - възпаление на миокарда и ние само за последните два месеца сме приели пет деца с такъв миокардит, а ние по толкова приемаме за две години. Ние умеем да го лекуваме, но понеже не знаем причинителя, за нас това е ново предизвикателство", разказва д-р Димитров. Става дума за деца между 4 и 16 години.
 
Според лекаря вирусът протича в две фази - първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 дни се засягат ендотела - клетките, които тапицират съдовете. Той отбелязва още, че тази болест може да засегне всички органи и системи, като към миокарда има предпочитания.
 
В някои отношения симптоматиката при MIS-C наподобява тази при тежка болест на Kawasaki с усложнения - шок синдром или синдром на макрофагиална активация. Интересното е, че при някои от децата, PCR тестовете за SARS-CoV-2 дават отрицателен резултат, но серологично изследване за антитела срещу COVID-19 - IgG и IgM показват високи стойности. Това означава, че те са се срещнали с вируса, дори да не са боледували и е предизвикана имунна реакция.
 
Дете, което е развило именно такъв мултисистемен възпалителен синдром може да прояви различни симптоми от тези при самата инфекция. Някои от симптомите, за които трябва да внимавате: 
 
треска, която не изчезва повече от два дни, болка в корема, диария или повръщане, обрив или промени в цвета на кожата, проблеми с дишането. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията от май има повече от 1200 случая на MIS-C в цялата страна и 23 смъртни случая. Според лекари от болницата Rady Children's Hospital в СанДиего пък е налице огромен скок в броя на случаите, причинени от опасния синдром при деца. 
 
"За нас обаче е важно да знаем ранните признаци и симптоми на мултисистемния възпалителен синдром. Виждаме постоянен поток от случаи, които постъпват. Това е много повече от това, което видяхме през септември и през август", казват лекарите.
 
Подобно на децата, възрастните, заразени с вируса също могат да развият симптоми на MIS-A за дни до седмици след разболяване. При това състояние могат да възникнат проблеми в различни части на тялото като сърцето, стомашно-чревния тракт, кожата или мозъка. Възрастните с MIS-A могат да имат различни признаци и симптоми, включително треска, ниско кръвно налягане,коремна болка, повръщане, диария,болка във врата, обрив, болка в гърдите и умора. Това състояние може да бъде много сериозно, така че е важно да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Лекарите още не знаят защо някои възрастни са се разболяват от MIS-A, а други не. Също така не знаем дали възрастните с определени здравословни състояния са по-склонни да развият синдрома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 3 години

И след прекаран сезонен грип (който вече не съществъва) има вероятност да се разре миокардит. Просто голяма част не си правят изследвания след оздравяване за да разберат дали имат някакви увреждания. Евентуално години по-късно случайно се разбира, или не, но вече е късно за лечение. Отам идва и големия процент хора получаващи инфаркт на по 40г, или умиращи от сърдечни заболявания, като добавим стреса, мръсния въздух, гмо храните всичко си идва на мястото.

21

Анонимен

преди 3 години

Ама това лекарите ли го казаха? Лекарите разбират от последствията на Ковида. Да бе, само остана се хвана на индоктринацията им ***. Скапаният им министър есента заявява, че нищо не се знаело за вируса, защото имало над 30000 противоречащи си публикации. Тези сега ми сервират нов лекарски водевил. Остава само да ми убедят, че имат и висше образование и музиката ще засвири туш.

20

Анонимен

преди 3 години

Споко от другата седмица ще имаме повече материал за изследване на вред ите последици върху организма на децата.

fallback