Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отварянето на заведенията трябва да се случва бавно, а училищата да не се пускат изцяло, както се направи на 15 септември. Мнението е на Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата
Той коментира, че кризата е показала, че "сме егоистични, лошо дисциплинирани и хедонистично настроени" и с това ще си предизвикаме отново ръст на случаите, но важното е да го видим навреме и този път да реагираме адекватно.

По думите му очевиден е спадът на диагностицираните случаи с коронавирус, но ситуацията у нас като цяло е неясна.

Безлов коментира, че не се случиха очакванията за ръст на болните заради празниците и връщането на малките в училище, не ни повлия на този етап и "английският" щам, въпреки многото хора, които се прибраха от Обединеното кралство, няма все още и резултати за този щам в България.

Въпреки тази тенденция, според анализатора, не може да се каже, че сме се справили добре като държава, защото сме закъснели с мерките и това доведе до челните ни позиции по смъртност в Европа в края на миналата година.

Той посочи, че процесът на ваксиниране се бави заради по-малките доставки.

Очевидно няма да се справим бързо, както стана в Израел, където резултатите са видими. Силните аниваксърски движения и обмяната на мнения в социалните мрежи също правят противоречив прочита на процеса, смята още Безлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase