Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

На повечето места в страната желаещите медици, сестри, фармацевти и стоматолози вече са обхванати от ваксинационния процес, съобщи проф. Красимир Гигов, ръкоодител на Националния ваксинационне щаб пред Радио София.

Единствено в София около половината от заявените ще се доваксинират.

Oще по темата
Според плана това е първата от петте предвидени фази. Втората фаза обхваща социалните институции и работещите в учебни заведения.

Засега България е сред последните места по брой ваксинирани, но скептицизмът отстъпва и все повече наши сънародници искат да се имунизират срещу Covid-19.

Очаква се в началото на февруари в страната да бъдат доставени достатъчно ваксини, с които ще можем да наваксаме изоставането си.

"Да не забравяме, че сме зависими от доставките. Ако днес получим ваксини, да следващия ден те се използват. Организацията е много добра", обясни проф. Гигов.

Към момента ваксинираните са близо 20 хиляди. И двете ваксини - на "Пфайзер" и на "Модерна" са на един и същ принцип и имат добра ефективност - 95%. Разлика има в изискваните условия за съхранение. Засега няма данни за противопоказност на препаратите.

Все пак има ограничение по отношение на бременни жени и на пациенти с автоимунни заболявания, допълни проф. Гигов. И подчерта, че хората трябва да са убедени, че това засега е единственото средство за предпазване от коронавирус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

добре

преди 3 години

Да изчакаме да минат изпитанията от ваксините в Израел :)))

77

SS

преди 3 години

Утре пристигат четири броя ваксини ,едната от тях е за един дето още не може да се види с баща си ...

76

Чебурашник

преди 3 години

За първи път да се радвам ,че сме на последно място .Моля се на Господ по 5 пъти на ден така и да си остане !Не в Европа а в света !

fallback