Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Във всеки студентски стол ще се поддържа база данни за хранещите се в него студенти, докторанти и специализанти, става ясно от промени в наредбата, с която ползването им се регламентира. Това ще прекрати практиката вместо възпитаници на вузовете да се хранят външни лица, които също се възползват от държавната субсидия и да похапват по-евтин обяд или вечеря, пише „Монитор“.

„Въвеждането на информационна система (база данни) за хранещите се студенти, докторанти и специализанти ще позволи да се контролира в реално време дали храненето в студентските столове се извършва правомерно и да се прилагат своевременни мерки при установени нарушения”, посочват в мотивите си към предложените промени образователният министър Красимир Вълчев. т. Необходимите компютърни конфигурации и връзка с интернет се осигуряват от висшите училища, съответно от ССО – ЕАД, а софтуерът и поддръжката на базата данни – от МОН, става ясно още от предложените промени в наредбата.

Колко ще струва обядът или вечерята в даден стол определят ректорът на вуза, към който е столът, или изпълнителният директор на „Студентски столове и общежития”, ако те стопанисват помещението. Студентите, докторантите и специализантите ще трябва да заплащат 50 на сто от стойността на храната, а не както досега между 40% и 60%. Така, ако е изчислено, че купонът за обядът или вечерята в стола излизат на 3 лв. , то студентът ще плаща по 1,50 лв. Външните лица плащат цялата сума.

Наредбата регламентира и дейността на общежитията. Предложените промени дават възможност в тях да бъдат настанявани и студенти в задочно обучение, ако са останали свободни места.

Отпада и възможността студентите в редовна форма на обучение, които отговарят на условията за ползване на студентско общежитие и са подали документи, но не са настанени поради недостиг на места, да получават месечна парична помощ при ползване на свободно наета квартира.

„Поради значителното намаляване на броя на студентите в редовна форма на обучение през последните няколко години и установени при извършени проверки нередности е отпаднала необходимостта от помощи за свободно наета квартира”, става ясно за причината от мотивите за промените на образователния министър Красимир Вълчев. Председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев пък обясни, че тази възможност досега не е работила успешно. Тя била прилагана само във Варна, където между университета и наемодателите са се сключвали договори, спрямо които вузът е изплащат 32 лв. месечно на хазяите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 3 години

В тази държава само *** ли останаха?!? Дайте по една карта на студентите и с нея да полуеачт отстъпките. Всички други плащат пълната цена! Какъв регистър ще водите?!? Вие един регистър на нещо, което е кпнстанта, демек непроменимо през годините не можете да направите, *** на стидентите, дето се сменят на всеки 6 мсеца ще правите. Малоумнщини!

13

Анонимен

преди 3 години

Поредната бюрокрация неводеща до по-добро.

12

KHJKHKHK

преди 3 години

На пиещите кога?

fallback