Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Можем да бъдем преносители на вируса, дори и да сме ваксинирани. Това каза председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова пред  bTV.

„Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем напред. Ако сме ваксинирани и около нас всички са ваксинирани, постигнали сме всичко, което искаме и ще затрудним вируса. Но ако се случи, че сме единица сред много неваксинирани и не спазват мерките, нещата стават съвсем различни“, обясни Аргирова.

Ваксините са безвредни, но не смятам, че има кампания, която да разясни на хората всичко относно имунизацията, добави тя.

„Тези всички ваксини бяха приети с екстрена процедура, не са съвсем довършени клиничните изпитания. Те са в прогрес, ще продължаваме да получаваме нови данни постоянно. Има на места единични случаи на алергични реакции по света, но няма сериозни последици“, каза проф. Аргирова.

Oще по темата

В училищата и най-вече в моловете става голямото заразяване, там е най-голямата гъстота на хората, а учениците по-трудно се убеждават да носят маски, обясни проф. Аргирова.

Тя обясни, че се проверява дали у нас го има новият вариант на вируса, който съдържа в себе си няколко мутации.

Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология коментира и че защита след ваксинация ще е около година.

Относно провеждането на изборите и начина на гласуване на карантинираните тя е категорична, че не бива да се пускат карантинираните навън да дадат своя вот за няколко часа, както се предлагаше. Разнасящите урните пък трябва да са проверени антитела и да се ваксинират, каза още Аргирова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

ГосТ

преди 3 години

Бабето е печено, но трябва да говори това, което и дават.

34

Гробокопач

преди 3 години

Ся, никой ли никой ли нема да излезе и да каже, че бабишкерата е все още с двата крака във Втората световна война и я е яко фашизирана;))) Ще е прав де, тва искам да кажа;)))

33

А министър

преди 3 години

Ангелов ваксинира ли баща си? Не нали. А защо не го ваксинира?А отиде ли да го прегърне както искаше? Не нали. Е , като отговори на всички тези въпроси ще започна да си чакам реда и аз.

fallback