Снимка: БГНЕС
fallback

Във връзка с постъпила информация, че на територията на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Благоевград са извършени ваксинации извън реда, описан в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов е разпоредил незабавна проверка. Тя започна още днес.

Целта ѝ е да установи всички факти около ваксинирането в региона, написа министърът във Facebook. Той допълва, че проверката ще приключи до 24 часа и ако след нея се докаже, че редът за ваксинации е нарушен, всички длъжностни лица от системата на Министерството на здравеопазването, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции.

"Използвам случая да заявя, че при никакви обстоятелства и на никаква цена няма да допусна заобикаляне или погазване на плана за ваксиниране на българските граждани. В този смисъл всякакви политически спекулации и опити за използване на ситуацията с политическа цел са не само неморални, а в определени случаи и незаконни", пише още министър Ангелов.

По-рано днес от ГЕРБ - Сандански публикуваха следната декларация в социалните мрежи:

"Настояваме за публикуване на пълен списък на ваксинираните срещу COVID-19 лица в общината. Община Сандански стана първата, в която началото на ваксинацията обхваща не само медицинския състав и хора на първа линия, а и политически лица. Считаме това за неморално в дни, в които българските лекари не се прибират с дни при семействата си и когато има хиляди уязвими граждани на обществото ни.

Научихме, че през изминалата седмица е започнало съставянето на списък на общинските съветници, които желаят да се ваксинират без никакви критерии и обосновка. С изненада научихме, че ваксинацията е започнала публично днес с председателя на Общински съвет (ОбС) – Сандански г-н Николай Шаламандов и други политически лица. Нещо повече, сред първите ваксинирани са и служители, които подпомагат работата на ОбС – Сандански и не заемат публична длъжност. Считаме, че всички те не попадат в никоя от изброените рискови групи описани в Националния план за ваксинация.

Общинският ръководител на партията г-н Стоян Стоев днес проведе разговори с всички общински съветници от ПП ГЕРБ. Всеки от тях е получил лична покана да бъде ваксиниран и всички те са отказали с мотива, че първите ваксини трябва да бъдат за хората на първа линия и за уязвимите групи на обществото, а те ще се ваксинират, когато дойде техният ред. Единственият се ваксинирал от групата е Петър Додушев, който е бил включен като практикуващ учител в рискова възрастова група.

Според ГЕРБ – Сандански всичко това показва, че липсва каквато и да е организация на местно ниво. Съставянето на списък от Общинския съвет е вмешателство и от страна на управляващите Община Сандански в плановете за ваксиниране на местно ниво съгласно Националния план за ваксинация. В тази връзка настояваме директорът на МБАЛ "Югозападна болница" да предостави списък на всички ваксинирани лица. Също така председателят на ОбС – Сандански г-н Николай Шаламандов да разясни какво е неговото участие в съставянето на този списък.

ГЕРБ – Сандански ще входира и въпроси към кмета на Община Сандански г-н Атанас Стоянов какво е мнението му за създадената организация, към председателя на ОбС – Сандански г-н Николай Шаламандов за личното му участие във ваксинацията и към директора на МБАЛ "Югозападна болница".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 3 години

Отделно за мен е грешно да се ваксикират първо пенсионери, които седят вкъщи.Грешно е да разсъждаваш. Пенсиите не си седят в къщи. Трябва да пазаруват храна. Трябва да купуват лекарства. Грижат се за децата и внуците, които и колкото могат. За това се ползва градски транспорт. А от една възраст децата и внуците идват при пенсионерите за да се грижат за тях, ако са имали късмета да отгледат деца и то добре да ги отгледат.Има очевадно движение, което ти пропускаш. Затова не разсъждавай вече!

60

Анонимен

преди 3 години

Голяма работа. Нали неискате ваксини. Хората които искат да си слагат. Отделно за мен е грешно да се ваксикират първо пенсионери, които седят вкъщи. Трябва да се ваксикитат първоначалното активните хора които работят и обикалят, защото те разнасят вируса. Пенсионера може да се разболе от такива хора, а не обратното.

59

S

преди 3 години

Шефът на Pfizer, 59 годишния Алберт Бурла (Albert Bourla) и неговите съветници, отказаха да се ваксинират със собсвената си ваксина под предлога, че "другите се нуждаят повече от ваксината"!

fallback