Снимка: БГНЕС
fallback

Изборите тази година ще бъдат под знака на COVID кризата, независимо от това дали ще имаме локдаун или свободно придвижване. Така политологът Татяна Буруджиева коментира ситуацията пред БНР.

Цялата година ще бъде много знакова. Политиците ще проявят максимална активност, а пък гражданите по-скоро ще искат не да стават свидетели на скандали, а на решени проблеми, каза още Буруджиева.

По думите й ефектите на това, което преживяхме през 2020-а, са по-дълбоко в съзнанието и психиката на хората. Годината ще е интересна от гледна точка на отговорите, които ще дадат политиците на абсолютно новата ситуация. Засега това са старите отговори, посочи тя.

Консултациите на президента Радев - навременни или закъснели

"Разговорът е за това как си организираме изборите. Месец по-рано или по-късно - това са едни шамански истории... колко ще влязат в парламента, кой колко ще изкара. Подобно безотговорно говорене не отива на социолозите и политолозите. По време на избори има смисъл от подобни разговори и прогнози едва когато се обяват изборите и хората влязат в режим на мислене. Крайно некоректно е. Това са нелепи неща", смята тя.

Всичко ще зависи от избирателната активност и никой не може да каже колко ще е тя, категорична е Буруджиева. "Когато алтернативата не е фокусирана на едно място, трудно може да се постигне някаква промяна. Ниска бариера, но и ниска избирателна активност", прогнозира специалистът.

По отношение на вота в чужбина тя каза, че всичко зависи от конкретните условия в дадена държава. Ако зависи от мен, бих дала възможност за гласуване по пощата, комантира Буруджиева.

"Видяхме, че в Изборния кодекс няма текстове, които да отразяват ситуацията. Може би все още има време комисията за поправките в Изборния кодекс спешно да обсъди с експерти за записване на текстове, които да направят адекватен на ситуацията Изборен кодекс. Това трябва да се съобрази с вече разписаните протоколи от страна на здравните власти - за достъпа до секциите, за допълнителни стаи, става въпрос законодателство.

Изборите трябва да бъдат в синхрон със законите. Да не говорим за използването на медиите - свързано е и с финансирането на партиите. Ето, имаше избори в Португалия, в Румъния... не е нужно да откриваме топлата вода, коментира Татяна Буруджиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Къде е политиката?

преди 3 години

Това тук е единствената страница за политика, която не започва с това, което е казал Бойко Борисов или някои от министрите му. И в телевизионните новини е същото: Катастрофи, Капитолия, Коронавирус и Бойко с джипа. Така ли се правят новини по гербаджийски?

27

Анонимен

преди 3 години

Депутат се развежда . Съдията пита съпругата защо иска развод:*** споделя:"- Ами защото пет години обикаля около леглото ми и ми обяснява колко ще ми бъде хубаво, ако легне с мен.,,

26

Анонимен

преди 3 години

Абе тия една здравна карта не могат да наложат защото така им диктуват миризливците, които печелят от хаоса, вие приказвате за честно гласуване.В САЩ Бай Дън спечели, защото направиха масова подмяна на вота чрез гласуването по пощата, а тук сме на порядък по-умни!

fallback