Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Как да се извършва дезинфекция след всеки, упражнил правото си на глас, без да се удължи много изборният ден.

Това посочи като проблем, по който се търси решение здравният министър проф. Костадин Ангелов на среща с президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Oще по темата
Държавният глава започна днес консултации за провеждане на безопасни за здравето на гражданите парламентарни избори. Той и вицепрезидентът Илияна Йотова задаваха въпроси на представителите на Националния оперативен щаб във връзка с предстоящия вот в условия на пандемия.

Неофициално Радев посочи за него датата 28 март, но днес не спомена дали ще подпише указ за нея или ще насрочи изборите на по-късна дата. Те трябва да се проведат до края на май по Конституция.

Като фактор в развитието на пандемията беше посочен започналият процес на ваксинация срещу коронавируса. Процесът обаче няма да е определящ за изборите. От думите на проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб, стана ясно, че на практика проблем в капацитета на здравната система няма. Той обясни, че възможностите за ваксиниране ще бъдат увеличавани спрямо доставките, които ще получаваме.

На срещата стана ясно, че от два месеца здравното министерство работи по здравен протокол за изборите. В него ще има указания за мерките, които трябва да се спазват. Ангелов уточни, че няма проблем със запасите от лични предпазни средства и ще е ясно на колко време те трябва да се сменят.

Възможна е отмяна на карантината за час-два за поставени под изолация, за да могат да гласуват на изборите или това да става чрез мобилни секции.

Трябва да се гарантира и безопасността на всички, ангажирани с провеждането на изборите, по-специално членовете на ЦИК, посочи здравният министър.

Президентът Румен Радев заяви, че разчита взаимодействието да продължи, за да може президентската институция да вземе информирано решение за предстоящия вот.

Не стана обаче ясно как партиите ще могат да осъществяват предизборна кампания на открито и закрито.

Политиците трябва да разберат, че основен приоритет за тях е здравето на хората, подчерта здравният министър.

Ситуацията изисква от всички нас да преведем хората и държавата през тази криза, а след това всеки да следва своите цели, каза още той в разговора.

Най-рано в средата на този месец здравните власти ще кажат какво ще бъде продължението на мерките срещу вируса и ще има ли отхлабване. Като цяло на срещата беше отчетена положителна тенденция на намаляване на заболеваемостта.

Каквито и промени да има в този протокол, който подготвяте за изборите, не е добре той да бъде изваден в последния момент. Хората трябва да са спокойни, да знаем в какви рамки се мисли, какви дейности ще бъдат засегнати, настоя вицепрезидентът Илияна Йотова.

Ангелов обаче каза, че планът ще бъде представен в деня, в който президентът посочи датата, за да бъде актуализиран и да не прилича на "преждевременно раждане", защото данните се променят ежедневно.

Според Йотова, за да се вземе информирано решение за датата на изборите, "трябва да сме сигурни, че ще се вземат всички мерки за безопасността на гражданите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 3 години

До сега избори не бях пропускал, но тая година няма да отида

54

Не само

преди 3 години

Ще гласуваш с машина, а и инжекция ваксина ще ти бият пред избирателната урна.

53

Анонимен

преди 3 години

Каквото искате правете. Аз няма да гласувам с машина никога. 1-во Няма как да ми се гарантира тайната на вота.2-ро С машините се лъже на едро в мащаб.3-то С машини се гласува само в Индия и някои страни с голяма неграмотност и с картинки им показват за кого гласуват.4-то Никой от колегите ми няма да гласува машинно поради съмнения, че щом се настоява за това машинно вече са измислили как да излъжат или как да оправдаят загубата си некадърните политици.5-то Едни пари ще се хвърлят на вятъра.

fallback