Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Здравното министерство изготвя протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на среща при президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Държавният глава започва днес консултации за провеждане на безопасни за здравето на гражданите парламентарни избори.

Ситуацията изисква от нас да действаме отговорно, каза още здравният министър. Той посочи, че държавата и здравните власти се готвят за избори на неофициално съобщената от президента дата 28 март. Ангелов подчерта, че няма как да се предвиди ситуацията тогава, но когато се знае датата категорично, протоколът ще бъде максимално детайлизиран. Той се разработва от два месеца.

Ангелов посочи, че до началото на февруари се очаква у нас вече да са дошли 100 хил. ваксини, с които да бъдат имунизирани 50 хил. българи. Не по-рано от средата на януари ще има яснота кои мерки и дали ще бъдат отхлабени.

Пандемията COVID-19 засегна всички сфери на обществено-политическия живот. Но трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително провеждането на избори, а това е предизвикателство за всяка власт, каза в началото на срещата президентът. Радев каза, че иска да се оставят настрани политическите аспекти и да се изяснят медицинските - как се очаква да се развива пандемията по месеци.

Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на всеки българин, така и здравната му сигурност, посочи държавният глава.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че е притеснително наличието на два нови щама на вируса - във Великобритания и Южна Африка. Според него изминалите празници ще повишат заболеваемостта.

Мерките за изборите ще включват ползване на лични предпазни средства, дезинфекция, да няма струпване на хора. За хора под карантина също ще има вариант да упражнят правото си на глас - по списък или с временно сваляне на карантината, чрез мобилни секции. В момента сме на 24 място по заболеваемост в ЕС и на 3-то по смъртност, стана ясно на срещата.

Има положителни тенденции, отчете Кунчев и посочи като фактор ваксинацията, разгръщането на която зависи от доставките.

Президентът ще разговаря последователно на "Дондуков" 2 с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб. Държавният глава ще се срещне и с вирусолога проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, проф. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН и с пулмолога д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в Медицинския институт на МВР.

Датата на изборите се насрочва с указ 60 дни преди провеждането им, а според Конституцията вотът не може да се проведе по-късно от два месеца след края на мандата на Народното събрание, или това трябва да се случи до края на месец май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Прости

преди 3 години

като гъбени чорби.

82

Анонимен

преди 3 години

Изложи се много първо сложи тигана и после се захвана да лови рибата

81

Мъдрец

преди 3 години

Има само един единствен протокол - протоколът, с който Фигуранта подава оставка и се закрива това гнездо на зараза и разруха-Президентството !!! Само така можем да спасим България от пълна разруха !!!!!!!!

fallback