Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Интересът на хората към ваксината срещу коронавируса се качва всеки изминал ден, защото се виждат ползите в другите страни, а това е единствен начин да се пребори пандемията, коментира пред БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.

Oще по темата

Според него министърът на здравеопазването е допринесъл много за това.

"Има хора, които не са доволни, че нямат достъп до ваксинирането. С втората пратка се надявам да може да бъде отговорено с по-мащабна ваксинационна среда, в която хората да видят собствения си интерес. Учителите днес ще влязат в училище с най-малките деца, това е разбираемо“, каза Околийски.

"Влошеното психично здраве и насилието срещу жени и деца е огромен проблем, който знаехме, че ще се случи още март месец. Създаваме коалиции, за да го предотвратим където може. Имахме добра комуникация с омбудсмана, предложиха се законови текстове. Имаме проект, който ще продължи с "Анимус" и УНИЦЕФ за ранното разпознаване на насилието и действията по него. Насилието много хора си представят само физическо, но то има много лице. За съжаление пропуснахме един случай в Сандански, където майка уби двете си деца. Медии го разпространиха като животинска реакция, това не е така, това е реакция психологична на напластено насилие. Много често сме груби един с друг, включително и за носенето на маски", каза още той.

"Има данни за увеличаването на сигналите с 50%, жертвите са затворени в апартаменти с хората, с които живеят и се отключват агресия, повишена тревожност, комбинирани с употребата на алкохол", добави Околийски.

"Много малко страни се оказаха добре подготвени. Сега се видя колко са важни здравните работници, трябва да се спре това изтичане на кадри", добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

не на мен

преди 3 години

40 години не намериха лечение на СПИН. От сто години не могат да се справят с рака ... А сега за една година намериха ваксина за грип - 19.

34

Еди

преди 3 години

С всеки час скачал интереса на хората към ваксината, баси и лъжливата про паган да

33

жжж

преди 3 години

хахаха какъв ефект от ваксината сме видяли като не е ваксинирано и 1% от населението в другите страни бе? Видяхме само няколко души как починаха след ваксинация и една лекарка от Мексико как е в интензивното с възпаление на гръбначния мозък един час след ваксината. Друго не сме видяли.

fallback