Снимка: БГНЕС
fallback

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че е говорил с критика за повечето мерки на държавата в кризата - ръководителя на Covid-клиниката в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров, и е разбрал от него, че докторът е готов да се ваксинира. Борисов препоръча това да стане публично, за да се убедят хората, че и доцентът подкрепя кампанията за ваксинирането.

"Даже и с Мангъров говорих, и той ще се ваксинира. И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100% "за" ваксинирането", заяви Борисов, обръщайки се към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Премиерът подчерта, че поддържа контакти и с "двата лагера" в медицинските среди по темата Covid-19.

Малко по-късно обаче доцентът заяви пред няколко медии, че няма да се ваксинира срещу коронавируса. Причината била, че има антитела, тъй като изкарал вируса безсимптомно.

В последните седмици Мангъров заяви, че проблемът при ваксините срещу коронавируса не са алергичните реакции, а фактът, че не е ясно какъв е онкогенният потенциал на тези ваксини – тоест дали на по-късен етап те не биха могли да доведат до онкологични промени, или пък чуждите белтъци – до автоимунни заболявания. Според доцента това не са неща, които могат да се установят за три или четири месеца. Доскоро той смяташе, че ваксините трябва да се приложат само за най-рисковите за тежко протичане на болестта групи хора.

Oще по темата


Инфекционистът заяви последните дни, че подкрепя ваксинацията и действително е говорил с премиера по темата. "При положение че имам антитела, както и премиерът, който също изкара това заболяване, няма нужда да се ваксинираме. Но ако той и аз не бяхме карали вируса, аз щях да го посъветвам да се ваксинира", посочи Мангъров.

"Това, което съм обяснил на премиера, е, че човек като него, който е изкарал Ковид, и човек като мен, който също е изкарал Ковид, защото аз имам антитела, установих го преди 2-3 седмици, само че съм го изкарал безсимптомно - те няма нужда да се ваксинират", обясни доц. Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

"Ако той не беше изкарал заболяването, щях да го посъветвам да се измунизира, аз бих направил същото", уточни инфекционистът. По думите на доц. Мангъров, за да се стигне до колективен имунитет, трябва да се изградят антитела, което може да стане или след прекарване на заболяването, или чрез ваксинация.

"Смисълът на тази имунизация не е всички да се набоцкат, а да се стигне 70 процента от хората да имат антитела срещу коронавируса. Много е съмнително дали има повторно заразени или са само по документи.

Според инфекциониста трябва да се ваксинират възрастните и хората с придружаващи заболявания.

Премиерът Борисов и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов днес инспектираха център за разпределение на пациенти с COVID-19 към една от болниците в София.

По думите на премиера ваксината ще стане като санирането – в началото минаваха като емисари да плашат хората с измишльотини, сега като видяха колко е хубаво, кметовете само това питат – кога ще продължи санирането, коментира Борисов. “Мерките навременни, много точни, максимално щадящи свободата, правата на хората, движението им. Резултатите и на смъртността и на заболявоемостта спаднаха”, каза още премиерът, цитиран от БГНЕС.

Според него лекарите все повече ще обясняват на хората ползите от ваксинацията, личните лекари подробно ще разясняват, а и ще дойдат различни ваксини.

699 души са ваксинирани от вчера, като най-много са в Пловдив, след тях са в София и Бургас. Нямаме данни за странични реакции, има съвсем лека болка от мястото на убождането, което е съвсем нормално, обясни здравният министър проф. Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

374

Добрич

преди 3 години

Пълни глупости , всички им вярвате като пълни *** имало ваксини за ковид но лекарства нема измислени още хахахаха , замислете се малко какво ще ви бият , това в спринцовка та не е друго а самия вирус , в момента живея в Берлин за което даже се радвам че не съм в България щото ва *** без мазнина хахахаха , успех на вярващите .

373

.... ..

преди 3 години

А ти кога тикво

372

БТА

преди 3 години

Доц Атанас Мангъров е прекарал корона вируса още лятото на 2018 година

fallback