Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

COVID-19 e променил плановете на близо четвърт (23%) от българите за наближаващите празници, 59% а от анкетираните няма да се срещат с приятели/ роднини по време на предстоящите празници Това сочат данни от изследването на социологическата агенция "Тренд".

Според политолога Димитър Ганев и мерките на правителството, и притесненията от COVID-19 са повлияли на хората, за да се стигне до тези резултати.

"Когато запитате "дали ще променят плановете си" - 1/4 казват, че ще ги променят. Това са най-младите и се дължи на факта, че са затворени ресторанти и барове. Но когато става дума за въпроса "дали ще ограничат контактите си", то виждаме, че повече от половината ще ги ограничат, и тук има сериозно натрупване сред най-възрастните", обясни той в "България сутрин".

Ганев изтъкна, че подкрепата за мерките през 2020 г. е била с огромни амплитуди.

"Ако през март и април имаше колосална подкрепа, то в летните месеци и началото на есента имахме много ниска. Трагичната статистика в края на октомври и покачването на смъртността започнаха да обръщат общественото мнение и сега без съмнение въведените мерки срещат подкрепа на мнозинството", допълни политологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процентът на българите, които ще купуват подаръци за близките си, е спаднал със 7% в сравнение с последните 2 години и според "Тренд" това се дължи на по-малките финансови възможности вследствие на кризата.

"До момента, в който имаме продължаващо разпространение на COVID-19, икономическите последици ще бъдат все пак втора тема. Те ще станат номер едно, когато решим здравната криза", коментира още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

???

преди 3 години

Лошо формулирани въпроси в анкетата и съответно безмислени отговори. Примерно за мерките. Аз подкрепям адекватните мерки за спиране на пандемията, а такива в България няма и не е имало. Как да отговаря на анкетата?

17

Анонимен

преди 3 години

Нямам близки и познати, починали точно от "ковид" тази година, но имам 3-*** души, които се самоубиха-един от безизходицаи двама - поради наличие на онкологични заболявания, които държавата отказва да лекува и за чиито болки не пожела да помогне. Самоубиха се от болка. Един човек се удави на охраняем плаж без спасител-приятел.Един си отиде от инфаркт. И не нямоше ковид, нищо че най-вероятно са го писали със. Мерки? Кои "мерки" подкрепят хората? КПП, маски на пътя,затворени училища и бизнес?

16

Стълбищен пациент

преди 3 години

Правителството ще има пълната ми подкрепа,само молба ми е да направят стълбите на болниците малко по удобни, често са изронени и мръсни. И ако може едно одеяло да ни дават от болниците докато чакаме да ни приемат...много е студен цимента. И останете със здраве и да е жив бат, бойко че явно само той ще оцелее,мазнинките му са даже в повече...

fallback