Снимка: БГНЕС

Близо 2.5 млн. българи (45%) нямат настроение да празнуват заради пандемията.

Това показва проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа" сред 1009 българи в периода 26 ноември - 3 декември.

С увеличаване на възрастта се увеличава делът на хората, които посочват, че нямат настроение за празненства в момента. 47% от българите заявяват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял посочват, че не важи за тях.   

23% са променили плановете си за настоящите празници заради коронавируса. Три четвърти от интервюираните смятат, че тези празници няма да са същите заради пандемията.

62% от българите посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години този дял е 69% през 2019 г. и 70% през 2017 г. 28% е делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци. Възрастните хора в най-голям дял няма да купуват подаръци, показват данните.

59% ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели и роднини. 32% посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял няма да се въздържат от среща с приятели/роднини през предстоящите празници.

От такива социални контакти ще се въздържат 73% от хората над 60 години.

Близо половината (48%) от българите заявяват, че нямат финансова възможност да празнуват празниците както преди заради пандемията. 45% посочват, че това не важи за тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase