Снимка: БГНЕС

Астрономи са наблюдавали от обсерваторията на Рожен снощи "съединението" на Юпитер и Сатурн, според информация от Никола Петров, директор на НАО-Рожен.

Ясното небе и липсата на облаци в района на Рожен са позволили да се види сближаването на двете планети на небосвода, при което видимо изглеждат като една ярка звезда.

Гледката е прекрасна картина, макар и от научна гледна точка това да не е толкова грандиозно събитие, обяснява Петров.

Според него вероятно именно това явление е било Витлеемската звезда, наблюдавана преди повече от две хилядолетия като предсказание за Рождество Христово.

Подреждането на двете планети и Земята на една линия е наблюдавано от НАО-Рожен и от неколцина от най-ревностните любители астрономи, предаде БТА. Красивото изображение на звездното небе е видяно и през един от малките телескопи в обсерваторията. Двуметровият телескоп на НАО не може да бъде използван за наблюдения толкова ниско над хоризонта, уточняват астрономи.

Облачност и гъста мъгла скриха красивата небесна гледка за жителите на повечето градове у нас.
 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 5Може би както са избили бебетата тогава, сега се опитват нас да ни изтръгнат от евентуалното влияние и тоя път гледат да е по-масово. И всичко се базира на пророчествата направени преди сближаванията.

6

До 5

преди 1 година

Голям си глпак !

5

Анонимен

преди 1 година

Щом ни го пробутват за витлеемска звезда, значи се гласят да ни пробутат и "спасител". Ако това е постановката, тогава хубавото е, че ще имаме още около 30 години преди да започнат активно да ни "спасяват". Лошото е, че до тогава сигурно ще ни скапят от вируси и ваксини, за да си подготвят сцената за появяването на "спасителя" им.