Снимка: БГНЕС
fallback
"В България този "нов мутирал вирус" беше установен още през април. Този вирус беше установен в Националната лаборатория по СПИН, която прави секвениране на различни щамове вируси, още през април от български автори. В момента този вирус се разпространява в Англия. Те често секвенират вирусите и може да проследят всяка промяна на вируса... Въпросът е дали този вирус е прескочил от Европа към Великобритания, или може да прескочи обратно в Европа". Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. 
 
Той обясни още, че коронавирусите са изменчиви и често променят част от генетичната си информация. Подчерта също, че тази мутация е открита и в Южна Африка. 
 
"Вирусът търси начин да си върне предимството... Неяснотата винаги води или до свръх реакция, или до недореагиране. Разумната достатъчност е нещо характерно за научния подход".
Oще по темата
 
"Новият вирус трябва да е съществено различен, за да има нужда от нова ваксина, а той не е такъв... Колкото повече намножава вирусът в населението, толкова по-голяма е възможността да мутира. Затова трябва да се ограничи разпространението му", допълни д-р Симидчиев. 
 
Пулмологът посочи като недостатък неадекватната национална информационна кампания за ваксинация, чрез която хората да получат необходимата им информация и да бъдат спокойни при вземането на решение дали да си поставят ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

отАв$тралияСидней

преди 3 години

когато започна Пландемията вие Април месец не можехте дори да кажете дали в БГ въобще има въпросния вирус защото нямате с какво да го засечете, а сега ми казвате че по това време и мутациите сте му фанали. ПФФФф хахахахаха аааа ХАХА ХАХА

74

Информация за ваксин

преди 3 години

За пръв път в историята на човечеството се ползват генно модифицирани ваксини в масов план. Има само подобна ваксинация за Ебола с няколко хиляди ваксини в Африка. Рисковете са огромни и затова никоя компания производител не може и не иска да поеме отговорност.

73

Анонимен

преди 3 години

Когато науката обслужва политиката, нещата излизат извън контрол.2000 години Земята се въртяла "незаконно", но от това не загубили нито Земята, нито науката. Загубили хората, които през Средновековието дори спрели да се къпят. И така цели 1000 години. Днешната наука за съжаление се принизява до Средновековната. В името на кой Бог, един Господ знае...

fallback