Снимка: БГНЕС
fallback
Телефонните измамници решиха да се възползват от пандевията от коронавирус и промениха схемите си. Преди броени дни беше заловена поредната група, действала от България и Румъния. 
 
"Беше очаквано да включат в телефонните измами и коронавируса, но тази схема не сработи." Това каза в ефира на bTV началникът на сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция" - гл. инспектор Златка Пандикова.
 
"ПРез годината имаме само 4 довършени телефонни измами с използването на тази схема. Хората бяха наясно, че няма ваксина и лекарство срещу COVID-19 и съответно измамниците не успяха да ги въведат в заблуждение и да вземат пари от тях", обясни тя.
 
Пандикова обясни, че сценарят на измамниците започва с обаждане на доктор, който заявява на потенциалната жертва, че близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да бъде купена скъпа ваксина.
 
"Популярна е и схемата за провеждане на полицейска операция за задържане на телефонни измамници, но и обаждания от лекар, като иска пари за преливане на кръвна плазма", обясни още тя.
 
Тази година е отчетен спад с около 80% на телефонните измами в сравнение със същия период през изминалата година.
 
"За последната разбита група, която е действала и от територията на Румъния, имахме оперативна информация. Данните са, че групата е действала от началото на миналата година. В Румъния бяха лицата, които въвеждат в заблуждение жертвите, както и тези, които набират и контролират мулетата. В България са били лицата, които са ползвани като куриери или мулета за транспортиране на паричните средства след като са взети от жертвите. С мулетата парите са стигали от България до Румъния, без да има физически контакт между муле и измамник", обясни подробно Пандикова.
 
"До момента е доказана съпричастност към 8 деяния на стойност около 150 000 лева", допълни тя.
 
Инспекторът уточни още, че шест лица са били установени. Всички са участници в престъпната група - трима са контрольори, а другите трима са куриери.
 
"Един от най-фрапиращите случаи беше преди няколко години, когато възрастни мъж и жена от София бяха жертви на престъплението почти една година", разказа инспектор Златка Пандикова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

лекарска мафия

преди 3 години

До лекари - търговциКъде в евангелието е писано, че Господ лекувал с пари? Що за Хипократова клетва?За какво цял живот плащаш и внасяш здравни осигуровки - за да ти одират още кожатаВ чий джобови отиват тези средства? - в партийната каса на БКП-ДС

6

лекари - търговци

преди 3 години

До Анонимен...а не месии призвани да изцеляват както Господ чрез неговите пророци!

5

Анонимен

преди 3 години

До здравно осигуренПарите се искат на регистратурата без издаден документ безслено....

fallback