Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Без ясен план и с промени в последния момент може да се стигне до хаос и неприемане на изборните резултати от българските граждани, смята политологът Христо Панчугов, преподавател в Нов български университет.

Разбирам изкушението всеки да си прави частната политическа сметка кога ще му е удобно да проведе изборите. Най-важното е всъщност дата, около която ЦИК и ангажираните с това институции да могат да създадат план, посочи той пред БНР.

Политологът подчерта, че е необходимо време за създаване на доверие в българското общество по отношение на процедурата на парламентарните избори.

"Каквито и извънредни мерки да бъдат въведени по отношение на изборите и свързани с пандемията, българското общество трябва да има време да ги приеме, коментира Пангугов и допълни: Имайки предвид нивата на доверие на българските граждани в българските пощи, въвеждането на гласуване по пощите е гаранция за политическо фиаско.

Според него институциите в момента са в пълен нокаут и всяка потенциална малка криза може да предизвика последици, които сега дори не можем да си представим.

"Това, което се случи лятото, не е изчезнало. То не можа да намери своето политическо представителство. За съжаление. За пореден път всички, ангажирани с протестите, се оказаха в ситуация, в която да не могат да се позиционират като политическа алтернатива, която да се ползва с доверие. Недоверието не е изчезнало. Въпросите, които бяха задавани лятото, не са получили своя отговор и българските граждани не се чувстват удовлетворени“, коментира политологът.

Панчугов направи анализ на приключващия парламентарен сезон.

"Изключително тъжното в тази сесия на парламента е, че можем да намерим "най-ярката" част от неговата работа в това да се изкара мандата, което за съжаление води след себе си много негативни последици. Това да се изкара мандатът направи парламента, а и правителството заложник на няколко много специфични, много частни и откровено популистки интереси", коментира политологът.

От края на лятото до момента в работата на парламента Панчугов вижда преди всичко "политически шантаж и намиране на политическата сделка".

Не бива да забравяме, че това е парламентът, който разпусна комисията за качество в законодателството, а това определя цялостно работата на това Народно събрание, посочи Панчугов.

По думите му качеството, политическата логика, политическата визия, каквато и да е последователност в политиката се оказа по-скоро пречка за работата на този парламент, отколкото негова характеристика.

Вероятно това ще се окаже парламентът с най-много върнати, отпаднали, променени законопроекти, допълни преподавателят, според когото "ще наблюдаваме повече от същото до края на този парламент".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Handel

преди 3 години

Какво доверие, какви пет пари? В момента няма доверие в никоя партия, която има шанс да спечели изборите. Да не говорим за това, че избори няма да има в скоро време - поне докато милиардите от ЕС не се настанят по шкафчетата.

17

MNOGO MOLQ

преди 3 години

Щом като ми следите коментарите и смятате, че съм заплаха или нещо от тоя род, мога да ви посъветвам да ги проследите от години назад. Аз пиша тук отдавна.Това не са някакви заплахи или нещо. Може да се види ясно как има развитие на свободията с времето.Много ми харесва, че тук може да се пише свободно и анонимно. Това много ми прави кеф. Като вляза и почвам да мисля мега-тролския коментар, защото сайта ме предразполага.И до там приключва всичко. Няма драма.

16

Анонимен

преди 3 години

Защо ми закрихте фирмата, охранени хамстери, лишихте ме от пенсия, да *** от ковида всички.

fallback