Снимка: БГНЕС
fallback
Здравните мерки не са придружени от икономически. Този локдаун ще бъде много по-сериозен от затварянето през март. Това каза пред БНР икономистът Агоп Каспарян. По думите му запасите и резервите на бизнеса, които са били използвани през пролетта, вече са стопени. Това е и причината втората вълна ще е още по-опасна от първата.
 
"Една от най-работещите програми беше тази за помощта от 3 до 10 хиляди лева, с бързо кандидатстване и прости документи", посочи Каспарян.
 
"По мярката 24 лева на ден до 15 декември са кандидатствали 830 фирми, одобрени са били 701, а помощта е достигнала едва до 2954 души",обобщи Каспарян и подчерта, че тази мярка не е работеща.
 
Икономистът допълни, че в момента 200 хиляди самоосигурени лица са оставени на произвола на съдбата.
Oще по темата
 
"Икономическите мерки достигат много трудно до бизнеса, по много тромав и бюрократичен начин", коментира още Агоп Каспарян.
 
Относно новите варианти за подпомагане на малкия и среден бизнес той заяви, че тези 156 милиона се прехвърлят от март насам от перо в перо. "Първо бяха от 3 до 10 хиляди лева. След това тръгнаха да влизат в програмата от 15 до 50 хиляди лева. Постоянно се прехвърлят. Сега наистина има обещание и на премиера, и на икономическия министър, че НАП ще бъде операторът по тази програма и тя ще разпределя парите, което беше най-логичното."
 
Каспарян изтъкна, че по последни данни на Евростат България отново е страната с най-ниска покупателна способност в ЕС, с 42 на сто по-ниско равнище от средното за съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 3 години

Абе писна ми от Агоповци, Алибеговци, Халваджани, Бабикяни и друга арменска ***.Тези са като ро*мляните, изскачат от всеки ъгъл, че и акъл все дават.

15

Тъп

преди 3 години

Кога ще се съкратят пенсионерите държавни служители папащи от две гърди по време на кризата?!?!?!

14

Анонимен

преди 3 години

Българският ромски бизнес иска помощи от държавата. Къде отидоха парите му? Крие, краде, пере, строи хотели на пясъка, краде дюни, крие ДДС, крие осигуровки, купува бентлита, яхти и дворци, внася ***, изнася злато и мед.Беше много богат, милиардер от националната лотария, раздаваше милиони на народа от лотарията, търсеше работници от Виетнам.Как за 2 месеца обедня и реве като ром за помощи?

fallback