fallback
 
Лекари и експерти са категорични, че вместо отпускане, държавните власти трябва да удължат мерките до 7 януари. Те смятат, че по този начин ще избегнем да не преживеем нов бум на новозаразени, сравним дори с кризата в Италия от пролетта. Как ще подобрят комуникацията помежду си отделните звена в здравната система и ще запълнят липсващата информация за ваксините? Защо и как се стигна до опасността Белодробната болница във Велико Търново да затвори врати? 
 
Преди 5 години белодробните заболявания престанаха да се оценяват подобаващо относно финансиране от НЗОК и бяха оставени на изживяване. Колегите получаваха едни от най-ниските заплати. Проблемът не може да се оправи за месец-два. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
 
Според него процесите трябва да се наблюдават и да се стимулира интересът към тази специалност. 
 
"След година, две или три може да има друг тип натоварване на здравната система и да нямаме пак даден тип специалисти", категоричен бе той и допълни: "Педиатрите са са застрашени. Това е много трудна специалност. Някои от колегите станаха лични лекари. Там също дълги години също беше ниско заплащането."
 
Относно пандемията той е на мнение, че наблюдаваме същата картина и в други държави с по-тежки мерки. Роля играе и сезонът, в който се намираме. 
 
"Трябва да има баланс за мерките и това да запазим донякъде икономиката и живота на хората. Ограничили сме удоволствията, виждаме трагедията ежедневно. Наистина ежедневието ни показва, че не трябва да плашим хората, но е тежко за лекар да изпише даден пациент, защото идва по-тежък случай", каза още председателят на Български лекарски съюз.
 
Д-р Маджаров подчерта, че има много хора с положителни антигенни тестове, но никой не ги контролира.
 
"Наближава момент, в който да изберем дали да сме периодично затваряни или да сме ваксинирани, за да продължим да живеем нормално. Задължението на държава е да осигури логистика, места за ваксиниране, а информационната кампания ще я правят лекари и медии. Благодарение на ваксините сме се отървали от много тежки болести. Всеки, който се съмнява, трябва да бъде убеден с аргументи", обясни събеседникът. 
 
Д-р Маджаров смята, че идеята за чисти COVID болници се е провалила. Той посочи, че има такива с капацитет и такива, които са само сгради. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Дръндер

преди 3 години

Това недоразумение трябва да бъде затворено! Категоричен съм! Само вреда нанася! И всички пригласящи му трябва периодично да бъдат затваряни в лудницата!

175

анонимен

преди 3 години

Интересно е как са нещата в Беларус?! Без полски и литовски глупости , моля!

174

що така бе?

преди 3 години

това е нещо като СОД по черноморските курорти .Уж е по желание ,ама идват содаджиите и казват или плащаш за СОД или се омиташ.Има трети вариант или не плащаш и те пребиваме и пак се омиташ .Горе долу такива са мерките и за ваксините и локдауните.Правети си сметка какво ни чака от догодина!/ за незнаещите -сигнално охранителна дейност -предимно чукоглави мутри без средно образование/

fallback