Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Здравното министерство разработва програма за рехабилитация на хората, които са преболедували по-тежко коронавирусната инфекция. Това обяви пред „Монитор“ пулмологът и шеф на отделение в МВР болница д-р Александър Симидчиев.

Той посочи, че идеята е да се използва наличната база за рехабилитация, болници за долекуване, които ще могат да бъдат направени така, че нуждите на тези пациенти да бъдат посрещнати.

„Това все пак са голяма група от хора. В национален мащаб към 100 000 са преминали вече заболяването и са симптоматични. Част от тях ще имат нужда да бъдат проследени малко по-дълго, включително и да бъдат върнати към нормалната си физическа активност. След такова масова ангажиране на големи групи от хора с вирусната инфекция на дихателните пътища ще има нужда от рехабилитация на част от тези хора“, обясни д-р Симидчиев.

Oще по темата

Към момента няма централизирана програма за проследяване на възстановителния процес на хората, прекарали тежко коронавируса. В същото време проверка на „Монитор“ в платформите за онлайн резервация показа, че нишата се запълва частично от спа курортите, които борят опасността от фалити с изкусителни предложения относно програми за възстановяване след COVID-19. Настаняването се извършва минимум месец след даването на отрицателен PCR тест. Нашенци масово се насочват именно към балнеокурортите по време на пандемията.

Според оферти в мрежата възстановителните процедури в Старозагорските минерални бани излизат малко под 360 лв. на човек. За тази цена взимаме 6 нощувки със закуски, обеди и вечери. Освен това получаваме и по 3 лечебни процедури дневно.

За да бъдем настанени в хотела, трябва да подготвим купчина документи, сред които епикриза и талон от общопрактикуващ лекар, удостоверяващ, че сме клинично здрави и сме изпратени на балнеолечение. Включените в офертата процедури пък се назначават индивидуално по преценка на специалист след медицински преглед. Те включват утринна лечебна гимнастика, магнитотерапия, водолечение, климатолечение, физиотерапия и инхалации.

Глътката свеж въздух след изтощителното боледуване в спа столицата на България - Велинград, ще ни струва близо 400 лв. за престой от една седмица. По време на него отново ще можем да си отпочинем с водни процедури, физиотерапия и до 3 частични лечебни масажа. С малко над тридесетачка по-скъпо ще ни излязат 7 дни в Павел баня. Възстановителните процедури ще бъдат до четири дневно, като отново ще бъдат изписвани след лекарска препоръка.

Според данни на Министерството на туризма най-посещаваното място през ноември е Велинград с 13 000 туристи, на второ място е Хисаря с 3500 гости, а на трето се нарежда разложкото село Баня с 2800 туристи, което изпреварва известния спа курорт Сандански.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

абсурдистан

преди 3 години

Стига с тея хотели Бе , някой насила ли ги е карал да си строят хотели ,та сега да ги спасяваме ? оня па си накупил ресторанти и него да спасяваме ?

1

Анонимен

преди 3 години

Скрита реклама на туристически услуги, но никакво проследяване на хората преболедували го какви поражения имат на организма.

fallback