Снимка: архив, БГНЕС

Учениците, които нарочно не пуснат камерата и микрофона на електронното си устройство по време на тест, ще получат двойка. Това предупреждават учители в столични училища своите възпитаници, които учат дистанционно.

Целта е да се предотврати преписването и подсказването, което се оказва масова практика от страна на много родители, които заедно с децата си са затворени вкъщи и им помагат с уроците.

Правилата за организация на контролните и класните се определят от самия учител, коментира пред „Телеграф“ Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о СУ. По думите му тези правила учителят трябва да ги регламентира така, че да са ясни за всички.

Още по темата

Неписано правило е, че при изпитване, за да има добра комуникация, е добре камерата на устройството да е включена, за да може учителят и ученикът да се виждат очи в очи, каза още Стаматов. Той обаче смята, че с контролни и класни не бива да се избързва, те нямат спешен характер и могат да бъдат отложени за времето, когато се очаква поне част от учениците да се върнат в школата, където да бъдат изпитвани в реална среда. Разбира се, така може да се натрупат много класни наведнъж, но трябва да изберем по-малкото зло, каза Стаматов.

Директорът на столичното 51-во СУ Асен Александров също коментира, че няма централизирано изискване как да бъдат провеждани тестовете по отделните предмети. Всяко училище решава само според платформата, с която работи, уточни той. Работата на учителя обаче не е полицейска и не бива да се набляга чак толкова много на това някой да не препише, още повече че може да се направи разбор на класната работа и учителят да зададе въпроси на ученика, на които той трябва да отговори, каза Александров. Отделно приложение на Google classroom пък дава възможност, когато учениците пишат в реално време в Docs и изпратят работата си, да се проследи дали някой текст е копиран, пише „Монитор“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase