Свръхчувствителност. Това е поредният епизод от сагата с ваксините срещу COVID-19. Може ли да се окаже опасна имунизацията за хората с алергии и трябва ли да се ваксинираме?
 
Не за всички алергични хора ваксините крият риск. Опасност има при хората с тежки алергии, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR алергологът д-р Тихомир Мустаков.
 
"Това е стандартна препоръка за всички имунизации. Става въпрос за помощните вещества във ваксината, които до момента не са оповестени и затова не можем да правим тест за алергии", обясни д-р Мустаков. 
 
Той посочи, че в тежките алергии влизат шоковите реакции, както и тежките астми.
 
"Алергичните реакции могат да бъдат бързи и бавни. Има как да бъдат тествани, стига да знаем какво да тестваме. Трябва информация за съдържанието на ваксината, за да бъде тествана за алергии", разясни алергологът.
 
Той е на мнение, че листовките със страничните реакции към ваксините ще бъдат достатъчни.
 
"Анафилактичен шок в медицинска среда може да бъде овладян. При всички случаи се препоръчва да има време за овладяване на алергичен шок при поставяне на ваксина - тежка алергична реакция се очаква да протече до втория час. Ако човек я получи на улицата, може да е фатална и да си остане там", отбеляза д-р Тихомир Мустаков.
 
Алергологът добави, че е възможно да има промяна в състава на всички ваксини.
 
"Всеки препарат се променя във времето. Естествено е да еволюира, защото дори тези, които са минали всички тестове, не могат да обхванат страничните ефекти на цялата популация", смята алергологът.
 
Според него масовото имунизиране в страната ни ще е затруднено.
 
"80% ще трябва да бъдат имунизирани, но тоталното имунизиране в България е доста затруднено заради културни различия. Но и другите страни като САЩ също имат раздвоение около ваксината, така че не бива да се смята, че България е назад. Трябва първо да бъде обслужването на рисковите хора", каза още д-р Мустаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase