Общ преглед

Създаването на ваксините конкретно за този вирус не е стартирало през март. Всички си спомняте инфекцията от SARS през 2003-та година. Така че това до някаква степен е втора версия на коронавируса от 2003 година и реално от 2003-та година фирмите работят за ваксина. Така че твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и ще има заплахи за живота и здравето на хората, са неверни, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинга в Министерския съвет.

Още по темата
Екип на Министерството на здравеопазването работи в тясно сътрудничество с фирмите производители, за да се събере цялата информация и да се направи информационна кампания, която да достигне до всеки гражданин, категоричен бе Ангелов. Той обаче уточни, че все още няма одобрена ваксина.

Много е рано да говорим за противопоказания и показания, уточни проф. Ангелов.

"Има гаранция, че България ще получи количествата ваксини, които е заявила", обяви на брифинга Богдан Кирилов - директор на Агенцията по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб.

Той посочи, че не е получавана информация за забавяне на доставките.

Присъединяването ни към споразумението между ЕК и производителите на ваксини срещу COVID-19 ни гарантира достъп до договорените количества. До този момент ЕК е договорила 2 милиарда с допълнителните количества, обясни Кирилов.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи още, че днес ще има решение и общопрактикуващите лекари ще получат обещаните им 1 000 лв.

"Запознат съм. Имахме среща с БЛС вчера. Този проблем ще бъде решен днес на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Проблемът не е нежеланието да се случи раздаването на 1000-те лева, проблемът е бюджетна процедура. Тя трябваше да се гласува бюджетът на НЗОК", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар