Снимка: БГНЕС
"Бих се ваксинирал с първата ваксина, която ще дойде. Ще има достатъчно количества за всеки, който пожелае да го направи. Дисциплината е основен наш проблем. Видяхме едни снимки от едни магазини, които го доказват. У българина липсва дисциплина". Това каза в ефира на Нова тв директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов.
 
Той обясни, че ситуацията в последните месеци е тежка и сега остава такава. Според него отварянето на детските градини има медицинско обяснение.
 
"През октомври в "Александровска" болница е приела 37 пациента с COVID-19, а през ноември те вече са 297. Преминалите за октомври са 560, а тези за ноември – 1560. Наложените мерки са съвсем адекватн ии правилни. Към днешна дата поне имаме свободни места в буферните и триажни зони. Това го нямаше преди наложените мерки", обясни специалистът.
 
Той допълни, че се очаква да има намаляване на смъртността след около 14 дни.
Още по темата
 
"Смъртността в нашата болница за миналата година е около 200 души. Само за средата на октомври и целия ноември тази година имаме – 57 случая", обясни проф. Богов.
 
Той изрази мнение, че страните около нас са разхлабили мерките заради математическите модели, но се е наложило отново да ги върнат.
 
"Ваксината не може да е панацея за стопиране на заразата. Това обаче е един голям шанс срещу пандемията. Очакванията са първата седмица на месец януари ваксината да бъде факт у нас. Хубаво е популярните хора да дадат пример и да се ваксинират", обясни проф. Богов.
 
Проф. Богов добави още, че и за екипа му в болницата ваксинирането ще бъде пожелателно. Според него не би било редно някоя компания да задължи персонала си да си постави ваксината. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase