Снимка: Pixabay
fallback
Все повече данни има по отношение на засягане и увреждане на сърцето след преболедуване на COVID-19, заяви в ефира на bTV доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика, УМБАЛ "Пирогов".
 
"Процентът варира помежду 30 и 78%. Голямо немско проучване съвсем наскоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето", обасни специалистът. 
 
Според данните става въпрос за възпаление на сърдечния мускул. Доц. Генова добави, че вирусът атакува малките съдчета и се забелязват тромби в тях.
 
Тя изброи и най-честите симптоми. Те са лесна уморяемост, която продължава дълго след преболедуването, намален двигателен капацитет, невъзможност да се извършват обичайни физически дейности, смущения в сърдечвия ритъм - аритмия, ускоряване на сърдечната дейност. Доц. Генова съветва, ако има такава симптоматика, да се потърси кардиолог.
 
"Ритъмни нарушения са най-честата наблюдавана клинична картина, води до намаляване на съкращаване на сърцето и може да доведе до сърдечна недостатъчност", обясни медикът.
 
Доц. Генова цитира данни от проучване, в което 26 атлета, прекарали сравнително леко коронавируса, са с промени в миокарда.
 
Тя поясни още, че освен сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да доведе до инсулти и до бъбречна недостатъчност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 3 години

От позицията на изкарал със усложнения направо се нас,р,а,хх от ужас.Дет де пее в една готина песничка.,,Сипи тая текила на вируса у г,за,ай наздраве!

22

Анонимен

преди 3 години

Тези със засегнатите сърца следили ли са ги преди заболяването? Никаква информация. Ако не са ти следили, нямат начален модел за сравнение. Може да се предполага, че поне атлетите са били здрави. Тогава съсиреците за цял живот ли ще останат? Никаква информация. Клетките на сърцата имат ли ACE2 рецептори, чрез които вирусът да прониква? Никаква информация.Сто процента медицинска манипулация!

21

нн

преди 3 години

Има логика, защото и най-лекия грип, малко или много удря и сърцето. Ковит е по-лош и от грипа и навярно ще излезе, че и той удря сърцето.

fallback