Снимка: Pixabay
fallback

Работата на Министерството на туризма се фокусира върху привличането на инвестиции за изграждане на 4 и 5-звездни хотели у нас от реномирани световни брандове не само в София, но и в курорти в цялата страна. Това съобщи в интервю за „Монитор“ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Страната има потенциал за инвестиции и в сферата на СПА туризма, добави Николова.

Тя припомни, че България е на второ място в Европа след Исландия по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход. През изминалите летни месеци значителен интерес от страна на туристите е имало именно към СПА дестинациите и ваканциите сред природата.

Фаворит на нашенците, които бяха основните посетители на родните курорти през това лято, са били Велинград с 86 000 български туристи, Банско – над 47 000 и Хисаря с повече от 42 000 нашенци.

Николова заяви, че през последните години, изключвайки 2020 г. и продължаващата пандемия от коронавирус, България регистрира и увеличение на туристическите пътувания от чужбина спрямо средното ниво за Европейския съюз (ЕС). Страната ни се отличава със стратегическо географско положение, заради което се подрежда сред най-атрактивните 10 страни за туризъм в Европа.

По отношение предстоящия зимен сезон Николова заяви, че за момента има спад на записванията около 60%, като при българите понижаването на резервациите е в размер на 40 на сто, а при чужденците - 80%. С цел привличане на повече туристи по зимните ни курорти правителството одобри 2.5 млн. лв. средства за масирана рекламна кампания за популяризиране на родния ски туризъм както на вътрешния, така и на външния пазар. Тя ще бъде насочена главно към съседните на България страни като Румъния, Гърция, Турция, Сърбия и Република Северна Македония, чиито граждани могат да посетят страната ни с автомобили.

На 21 октомври вицепремиерът въведе единни правила за противоепидемични мерки в курортите за предстоящия зимен сезон. Те обхващат работата на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове - туристите задължително трябва да ползват маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите.

Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения пък може да бъде ограничен по преценка на оператора. Кабините трябва да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция.

Николова бе категорична, че големите ни ски курорти Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 години

Перат пари чрез фалшиви обороти в хотелите. Само са това ги строят.

14

идея

преди 3 години

Строиш хотел."назначаваш" персонал.Изпращаш го в "неплатен" заради пандемията.Плаща ти държавата 60% от заплатата му зради пандемията.И така след няколко години ти се е изплатил без дори и един турист да е влязъл в него.ЯКО,А????

13

Анонимен

преди 3 години

Трябва да направите инвестиция за контрол и развитие на самата туристическа услуга. Сега е основно алкохолен и евтин, предимно сезонен туризъм. Пък те като има наплив на качествени туристи, 4-5 звездните вериги, сами ще си дойдат.

fallback